Zbog Ironmana zatvoreni brojni prometni pravci

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

S približavanjem ovogodišnje triatlon utrke Ironman 70.3 u  nedjelju 17. rujna, brojni su stanovnici Pule, ali i šire okolice zabrinuti jer, poučeni dosadašnjim iskustvom, znaju da će biti prometno izolirani više sati. Tako je ovih dana u našu redakciju stiglo pismo čitatelja iz Marčane (podaci poznati redakciji).

Odsječeni puna četiri sata

"Obraćamo vam se uvezi utrke Ironman koja se održava ove nedjelje 17. rujna, i to iz razloga jer se zapravo nemamo kome obratiti. Nemamo ništa protiv navedene utrke, čak štoviše, mišljenja smo da bi takvih manifestacija, pogotovo u posezoni trebalo biti kudikamo više. Međutim, kao i prošlih godina, pa tako i ove, javlja se jedan problem preko kojeg mi, doslovno, ne možemo prijeći. To je ta famozna ruta kojom utrka prolazi, a kojom smo mi doslovno odsječeni na puna četiri sata i smatramo da je to nehumano, neustavno i da je prevršilo svaku mjeru. Zašto? Pa probajte se staviti u našu kožu, u kožu npr. našeg susjeda kojemu je nedjelja jedini slobodan dan u tjednu, i kad će on morati unaprijed isplanirati dan i otići nekamo iz svog doma da ne bi ostao u njemu 'zatočen'. Probajte se staviti u kožu jednog drugog mještanina koji želi otići na jedan turnir na kojem mu sudjeluje unuka baš u nedjelju, ali neće moći, ili susjeda koji želi brati grožđe, ali neće moći prijeći cestu četiri sata, od 11.30 do 15.30. Svjesni smo situacije da je riječ o 'samo' jednom danu, ali zbog čega bismo mi bili taoci nečije manifestacije? Je li to zaista u redu? Još se gore osjećamo kad nam netko kaže da smo protiv turizma itd. Ma nismo mi protiv nikoga, a još manje protiv turizma. Nećemo niti ulaziti u rasprave koliko tko ima od Ironmana. Nama je bitno, a bilo bi dobro da je o tome razmišljao organizator (kad već lokalna samouprava o tome nije željela razmišljati), da se na vrijeme osigurao alternativni pravac. Svjesni smo da je to dodatan napor, ali vjerujte nam samo je trebalo sjesti i napraviti plan. Ovako smo, baš kao i mještani ostalih susjednih općina i gradova, okruženi stazom koju nemamo kuda prijeći.

Nadamo se da će se do idućeg Ironmana situacija promijeniti, jer zbilja bi loše bilo da se neki revoltirani poljoprivrednik na traktoru odluči provozati trasom tijekom utrke", kažu u svom pismu mještani Marčane.

Inače, kako ističe organizator, za potrebe Ironman utrke vrijedit će posebna regulacija prometa. Tako će se plivački dio održati na Ambreli od 10 do 12 sati, biciklistički dio obuhvatit će stazu koja će ići dionicom Pula - Galižana - Vodnjan - Juršići - Svetvinčenat - Petehi - Šajini - Marčana - Loborika - Valtura - Šišan - Šikići - Pula u dužini od 90 kilometara i trajat će od 10.30 do 16 sati. Trkači dio održat će se po Puli od 12.30 do 19 sati.

Zatvaranje rive i Stoje

Plivački dio, naravno, neće utjecati na promet. No, čim natjecatelji sjednu na bicikle zatvarat će se prometnice. U Puli će tako od 10 do 16.30 sati biti zatvorena prometnica Verudela - semafor Zlatne stijene, a do 17.30 sati i cijela Ulica Veruda i Lungomare te ulice Stoja, Fižela, Revelanteova, sv. Polikarpa i Bečka. Od 10 do 12 te od 12.45 do 17.30 sati u te se ulice neće moći niti ući niti izaći sa zapadnog dijela Stoje, dok će se s južnog izlaziti kroz Ulicu Valsaline djelomičnim propuštanjem prometa od 12.45 do 17.30 sati. Također, dionica prema Velom Vrhu bit će zatvorena od 10 do 19 sati. Tijekom trkačeg dijela natjecanja, od 10 do 19 sati u cijelosti će biti zatvorena Flaciusova, Riva, Ulica svetog Petra, Istarska od raskrižja s Ulicom dubrovačke bratovštine do Arene, te Ulica starih statuta.

Što se tiče bicikliranja do Svetvinčenta i natrag, za promet će od 10 do 13 sati biti zatvorena dionica Veli Vrh - Vodnjan, od 10 do 14 sati Vodnjan - Svetvinčenat, od 10.30 do 14.30 sati Svetvinčenat - Rajki, od 11 do 14.30 sati Rajki - Orihi - Glavani, od 11 do 15 sati Glavani - Stancija Guran, od 11.30 do 15.30 sati Stancija Guran - Marčana - Loborika, od 11.30 do 16 sati Loborika - Valtura - Šišan te od 12 do 16.30 sati Šišan -Šikići - Medulinska cesta - kružni tok Crodux na obilaznici - semafor Zlatne stijene. Na određenim točkama pod nadzorom djelatnika policije bit će moguće prijeći cestu, ali samo na Stoji te prema Banjolama i Šišanu.

Obilazni pravci

Obilazni pravci na relaciji Pula - Labin su Pula - Vodnjan - Bale - Sošići - Kanfanar - Žminj - Barban - Labin. Dionica Medulin - Pula može se odraditi od Medulina kružnim tokom kod sportskog aerodroma Medulin, na petlju Pula na ulasku na Ipsilon, Šijanskom cestom do Pule. Obilazno od Zračne luke Pula do Labina može se preko petlje Pula (ulazak na Ipsilon) na Šijansku cestu, Ulicom prekomorskih brigada (obilaznicom) i nastavkom po prvom spomenutom obilaznom pravcu prema Labinu.  (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter