Zbog incidenta prekinuto glasanje u Mitrovici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Maskirani napadač upao je u nedjelju na glavno biračko mjesto u kosovskom gradu Mitrovici i bacio suzavac te razbio biračke kutije tijekom izbora za koje se Zapad nada da će pomoći integraciji Srba i Albnaca, rekli su svjedoci.

Napad se dogodio u školi Sveti Sava gdje se nalazi oko polovine biračkih mjesta na srpskoj strani etnički podijeljenog grada.

Članovi biračkih odbora, kao i članovi Organizacije za sigurnost i suradnju (OESS), pobjegli su, a policija je zatvorila područje dva sata prije isteka glasanja, javili su svjedoci.

Dopredsjednik srbijanske vlade Aleksandar Vučić zatražio je od međunarodne zajednice dozvolu Srbiji da intervenira 45 minuta na sjeveru Kosova protiv, kako su javili mediji, srpskih ekstremista koji su izazvali incident na biračkom mjestu. Vučić je, potvrdili su u njegovu uredu beogradskim medijima, tražio da red na biralištima zavede srpska policija kako bi se nesmetano nastavilo glasanje.

"Za sada nema odgovora od međunarodne zajednice na Vučićev zahtjev", rečeno je u uredu vicepremijera, a navodi agencija Beta.

Kako su javili izvještači beogradskih medija, osoblje OESS-a bilo je veoma uplašeno, a neki od njih su nosili kacige i pancirke, a prema neslužbenim informacijama nitko od međunarodnih službenika nije ozlijeđen.

Prema izvješćima beogradskih medija, ekstremni desničari ometaju normalno glasanje, a među njima su najekstremniji pripadnici udruge “Obraz”, pokreta “Dveri”, grupa koja sebe naziva “Četnici iz Valjeva”, pristaše Demokratske stranke Srbije, te grupa “Artemijevaca”, pristaša nekadašnjeg vladike raško-prizrenskog, kojeg je Srpska pravoslavna crkva izopćila.


Podijeli: Facebook Twiter