Zbog WikiLeaksa hakeri srušili Mastercard

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Skupina hakera poznata pod imenom Anonymous, povezana s popularnim online forumom 4chan, pokrenula je akciju odmazde protiv tvrtki koje su uskratile svoje usluge WikiLeaksu. Trenutno su na meti švicarska banka Postfinance i Mastercard, cije su stranice posve nedostupne, dok je PayPalu stradao samo blog.

Da bi srušili stranice Mastercarda, PayPala i Postfinancea, hakeri koriste istu taktiku koju su protivnici WikiLeaksa protekla dva tjedna koristili da sruše tu stranicu: DDoS napade. No, ovaj put je stvar puno ozbiljnija, jer tvrtke kao što su Mastercard i PayPal doslovce gube milijune dolara - što direktno, što indirektno - kada su im stranice nedostupne.

Iz Anonymousa tvrde da ce napasti sve stranice koje su popustile pod pritiskom americke vlade.

Mastercard, PayPal, Postfinance te mnoge druge tvrtke otkazale su suradnju ili uskratile svoje usluge WikiLeaksu i njihovom osnivacu Julianu Assangeu, no niti jedna od njih nije priznala da je to ucinila pod politickim pritiskom. Navode se uglavnom tehnicki ili pak administrativni razlozi. (Tportal.hr/GI)

Mladina se povezala s WikiLeaksom
Ljubljanski tjednik Mladina i revija za racunalstvo Monitor objavili su u srijedu da su na svojoj slovenskoj domeni uspostavili zrcalo internetskih stranica WikiLeaksa, ali i posebnu opticku vezu s WikiLeaksovim poslužiteljima u Švicarskoj, da bi pripomogli medunarodnim naporima da se sprijeci moguce blokiranje sadržaja te stranice.

WikiLeaks je prije 10 dana poceo objavljivati tajne diplomatske bilješke službenika americkog State Departmenta po svijetu. U Sloveniji je posebno uzbudenje izazvala objava bilješke po kojoj je slovenski predsjednik vlade Borut Pahor za dvadesetminutni susret s Obamom nudio primanje jednog zatvorenika iz Guantanama i bolje uvjete za americki Westinghouse pri mogucoj gradnji drugog bloka nuklearke u Krškom.

Slovenska vlada odmah je zanijekala da je bilo ikakve politicke trgovine s Washingtonom, a slovenski mediji navode da u Ljubljani posebno zanimanje izaziva pitanje što bi nove bilješke americkog veleposlanstva u Ljubljani mogle otkriti o procesu koji je pridonio potpisivanju arbitražnog sporazuma s Hrvatskom.

Mediji navode da je takvih bilježaka oko 60, a navodno postoje i one o slovensko-hrvatskim odnosima iz vremena kad su vlade vodili Janez Janša i Ivo Sanader. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter