Zbog histamina se povlači tunjevina RIAL

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog utvrđenih povišenih koncentracija histamina, Ministarstvo poljoprivrede naredilo je uvozniku "Konzumu" da s hrvatskog tržišta povuče i opozove proizvode "RIAL - tuna komadi u salamuri", u konzervama od 160 grama, podrijetlom s Tajlanda, i s rokom upotrebe do listopada 2015.

Sporne RIAL-ove konzerve imaju datum proizvodnje 10/2012., a potrošačima koji se ih kupili, savjetuje se da ih ne konzumiraju. 

Povišene količine histamina u Rialovoj tunjevini utvrđene su redovitim nadzorom sanitarne inspekcije Ministarstva zdravlja, navodi se u priopćenju Ministarstva poljoprivrede. 

Inicijalnom procjenom rizika utvrđeno je da proizvod predstavlja rizik za zdravlje potrošača, posebice za osobe intolerantne na histamin u proizvodima od ribe, za djecu i trudnice. 

Uvoznik u Hrvatsku, tvrtka "Konzum", započeo je povlačenje spornih proizvoda s tržišta te najavio da će o provedbi mjera obavještavati potrošače putem medija, navodi se u priopćenju.

Pretjerano konzumiranje histamina, tvari koju imaju svi organizmi, može izazvati simptome trovanja. Oni se pojavljuju od deset minuta do tri sata nakon konzumacije. Simptomi su utrnuće oko usta i jezika, pečenje i suhoća u ustima te vrtoglavice i mučnine. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter