Zbog histamina povučene konzerve tunjevine!

Sporna tunjevina (screenshot sa stranice VM2)
Sporna tunjevina (screenshot sa stranice VM2)

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je putem svojih stranica kako se s hrvatskog tržišta moraju povući dvije vrste tune, LARA - tuna komadići u sojinom ulju i ISKA - tuna komadići u biljnom ulju (s datumom proizvodnje od 03.04.2012., te rokom trajanja do 30.04.2015.), obje porijeklom s Tajlanda.

- Putem RASFF sustava, 23. listopada zaprimljena je hitna obavijest od Uprave za sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravlja zbog utvrđenih viših količina histamina u predmetnoj hrani nego što je propisano Pravilnikom o mikrobiološkim kriterijima za hranu, stoji u priopćenju Ministarstva. Inicijalnom procjenom rizika utvrđeno je da proizvod predstavlja rizik za zdravlje potrošača, posebice za osobe intolerantne na histamin i proizvode od ribe te djecu i trudnice. Prekomjernim unosom ribe i proizvoda od ribe kontaminirane oslobođenim histaminom, konzument se izlaže riziku koji može dovesti i do nastanka akutnih alergijskih reakcija, piše u priopćenju.

Kako smo ustanovili provjerom po pulskim prodavaonicama ova se tunjevina u mnogima nije nikada ni nalazila u prodaji. Tako od Ane Mitrović, voditeljice Ureda za odnose s javnošću Konzuma doznajemo da oni nikada nisu niti imali ove proizvode u ponudi pa ništa nisu morali ni povlačiti. U Kauflandu su nam pak rekli kako su u trgovinu, uz upozorenje stigle i slike ovoga proizvoda, te se tunjevina upravo provjerava. Iz Puljanke, od direktorice maloprodaje Jelene Burić, doznajemo kako sporne tunjevine također nemaju u svojoj ponudi dok od Alda Kešca, voditelja pulskih Plodina doznajemo da su obavijest o povlačenju spornih proizvoda primili, no kako oni sporne artikle nisu imali u prodaji. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter