Zbog grijanja kucni budžet još tanji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

I dok se vecina pulskih obitelji još oporavlja od velikog financijskog udara na kucni budžet zbog pocetka nove školske godine, a k tome recesija vec odavno otežava svakodnevni život i egzistenciju, pred vratima je novi financijski šok - sezona grijanja.

Ionako mršavi kucni budžet, vec iscrpljen do krajnjih granica, vecini ce se Puljana prosjecno smanjiti za dodatnih 600 kuna mjesecno, što u ovim teškim vremenima, kada otkazi pljušte svaki dan i kada se place radnika smanjuju i do 40 posto, nije nimalo malen izdatak.

Valja se stoga vec sada poceti pripremati te pomno posložiti financijsku konstrukciju kako bi se što više pokušalo uštedjeti, a što manje smrzavati.

Prema iskustvima nekolicine pulskih obitelji, najbolja je ušteda racionalno raspolaganje energijom, odnosno prostorije se griju samo kada se u njima boravi. To znaci da se grijanje, ukoliko se radi o klimama, plinskim pecima ili radijatorima te termo pecima, obavezno gasi prilikom izlaska iz kuce ili stana i prilikom odlaska na spavanje.

Takoder, uštedjeti se može ukoliko se smanji temperatura ili iskljuci radijator u sobama u kojima se ne boravi te da se prostori ne rashladuju otvorenim prozorima ili vratima. Sve se to naravno odnosi na one obitelji koje se griju na struju, plin ili naftu te žive u relativno dobro izoliranom stanu ili kuci.

No, ima i onih kucanstava koji se griju na drva ili kombinacijom raznih energenata te žive u lošijim uvjetima i bez prave izolacije. U takvim je slucajevima situacija još i gora jer njihovi racuni za grijanje premašuju i tisucu kuna mjesecno, a prostora za uštedu je puno manje. Metar drva, naime, košta od 250 do 350 kuna, a u slabo izoliranim prostorima pec može "progutati" i do deset metara po sezoni.

Bilo kako bilo, grije li se na ovaj ili onaj nacin, prije negoli pocne sezona, bilo bi dobro pripremiti i ocistiti dimnjake i servisirati plinska trošila, napominju iz pulske Herculanee, gdje su takoder pripreme za sezonu grijanja u punom jeku.

Kako nas je izvijestila rukovoditeljica dimnjacarske službe Karmen Korac, njihova služba, kao i svake godine dosad, vec zaprima pozive gradana, a provjere dimovoda i dimnjaka rade se još od ljeta zbog plinofikacije Pule.

Gradanima savjetuju da prije pocetka sezone grijanja ociste dimnjake bez obzira na vrstu goriva, ociste peci (na kruta i tekuca goriva) te servisiraju plinska trošila na vrijeme jer se najcešce sjete da moraju ocistiti dimnjak tek kad naglo zahladi pa se stvaraju velike gužve.


Podijeli: Facebook Twiter