Zbog grcke krize turisti stižu na Jadran?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istina je da se ne treba radovati tudoj nesreci, ali cinjenica je da su upravo na hrvatskoj nesreci, odnosno Domovinskom ratu, mnoge turisticke zemlje profitirale. Nije li cudno da je upravo u to ratno vrijeme Turska doživjela uzlet svog turizma, koji nemilosrdno gazi svu konkurenciju i ciji je rast trenutno nemjerljiv na Mediteranu.

- Valjda svi moramo proci katarzu, samo je dio komentara hrvatskih turistickih djelatnika na trenutnu situaciju u Grckoj, koja uoci ljetne turisticke sezone zbog glasina o izlasku iz eurozone te eventualnom uvodenju nacionalne valute drahme, štednje, nemira i strašne ekonomske krize ne izgleda sjajno.

U zagrebackoj agenciji Dolia Travel voditeljica prodaje Zrinka Mandic Milkovic istice da je Grcka ove godine u potpunosti podbacila. No na tradicionalno najjacem emitivnom tržištu za Grcku - u Srbiji, sasvim je suprotan trend nego u Hrvatskoj.

- Culi smo da se u Grckoj spremaju crni dani, no zasad nema nikakvih naznaka da bi se ovo turisticko tržište poremetilo, kaže Danijela Blagojevic iz turisticke agencije Big Blue u Beogradu.

Mogucnost da kriza u Grckoj ponudi neke povoljnosti za turiste komentirali su Ivan Pukšar, direktor agencije Kompas, i Boris Žgomba iz Udruge hrvatskih putnickih agencija i pulske agencije Uniline. Oni vele da je Hrvata u Grckoj i dosad bilo malo, a sad ce ih biti još i manje jer su zbog ove situacije otpali maturalci koji su se organizirali u toj zemlji.

- Prije su u Grcku na kružna putovanja brodom iz Venecije ili Trsta išli maturanti, koji su se sada okrenuli putovanjima u Španjolsku i Cešku. Drugi dio putnika odlazio je u Grcku u obilazak spomenika kulture, ali je i taj dio putovanja nestao jer više nema direktne avionske linije iz Zagreba za Atenu. Hrvati najradije ljetuju na Kreti, Rodosu i Santoriniju, a ove godine bit ce akcija te ako netko želi tamo proci jeftinije, sada je vrijeme, smatra direktor Kompasa Pukšar.

Žgomba kaže da britanska udruga putnickih agencija upozorava svoje putnike koji se budu odlucili za Grcku da sve placaju gotovinom i da se ne pouzdaju u kartice zbog nesigurnog bankarskog sustava.

Zašto turisti više ne žele ljetovati u Grckoj? Nijemci su po tom pitanju jasni. Grci ih, otkad je pocela citava ova prica o gospodarskoj krizi, štednji i paketima pomoci, ne podnose. Gostoljubivost, koja ih nije ni prije toliko krasila, sada je na jako niskoj razini, a nitko ne želi platiti godišnji odmor i onda se osjecati nelagodno ili još gore ocekivati da ga netko prebije.

Upravo se to dogodilo nedavno jednom starijem nizozemskom turistu u Grckoj kojeg su domacini zamijenili s Nijemcem i pretukli ga. Kada im je rekao da je Nizozemac, rekli su mu da im je to isto. (B. B., C. B. G., P. G.)

VIŠE O OVOJ TEMI U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter