Zbog golfa Istra ne može ostati žedna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vijest da golf igralište Crveni Vrh kraj Savudrije, protivno propisima, kao jedini izvor za navodnjavanje 80 hektara terena, koristi iskljucivo pitku vodu iz Istarskog vodovoda, snažno je odjeknula u javnosti. Cak je i predsjednik Stjepan Mesic prošlotjedni obilazak Istarskog vodovoda iskoristio da bi na licu mjesta, rekao je, provjerio informaciju iz novina da golf igralište uz hotel Kempinski za zalijevanje koristi oko 700 kubika pitke vode na dan. Novinarima je tada izjavio da je to tocno, no da bi se inace ta voda jednostavno gubila, odnosno otjecala u Mirnu i u more. Dakle, kada jednog dana bude premalo vode u vodovodu, dotada ce se izgraditi novi sustav za navodnjavanje golf igrališta, ali ocito da netko više želi te afere i tamo gdje ih uopce nema, porucio je Mesic.

Pojašnjavajuci argument koji je osobno prenio Mesicu, da neiskorištena voda završava u moru, direktor Istarskog vodovoda Boris Sirotic uvodno je posegnuo za statistikom.

- U kolovoškoj špici, ove hidrološki prosjecne godine, dosegli smo potrošnju od oko 1.400 litara u sekundi, a naš je kapacitet 2.500, što znaci da su rezerve cak i tada iznosile oko 900 litara vode u sekundi. Neiskorištena voda iz izvora otjece u Mirnu. Zadržava se jedino u akumulacijskom jezeru Butoniga. Medutim i iz Butonige smo je zimus ispuštali, u suprotnom bi se sama prelijevala. Drugim rijecima, lani smo vodu iz Butonige mogli šparati koliko god smo htjeli, ta voda bi ipak ove zime bila ispuštena u Mirnu i u more jer je dotok kišnice bio dovoljan da održi nivo u jezeru. Proizvodimo onolike kolicine vode kolika je potražnja, a raspolažemo i s rezervama. Istarski vodovod proizvodi i distribuira vodu na podrucju 29 opcina i gradova Istre, dio pitke vode usmjerava prema Puli, a dio prodaje Kopru. Ne bi je prodavao kada ne bi imao dovoljnih kolicina za opskrbu svog podrucja, kaže Sirotic.

Sustav Kempinski, istice Sirotic, gradi se vec dosta dugo. U prvoj su fazi izgradeni apartmani pa hotel i, konacno, golf.

- Vec za apartmane izgraden je vodovod od oko 5 kilometara dužine sa rezervoarom kojeg su sami financirali i na toj lokaciji osigurano je dovoljno kolicina vode. Taj sustav vodom snabdijeva i ostale potrošace, vikendice, okolne kuce. Golf teren, medutim, nije još službeno naš potrošac. Voda za navodnjavanje, provizorijem koji su sami napravili, trenutno tece preko hotela, internim cjevovodom do golf lokacije. Golf se snabdijeva privremeno. Dobili su suglasnost za kolicinu koju su tražili od oko 20 litara vode u sekundi i za to treba izgraditi novi sustav. Upravo se gradi još jedan cjevovod vrijedan oko 4 milijuna kuna kojim ce se sistemski riješiti dovod vode za golf lokaciju, ne samo za navodnjavanje golf terena vec i za objekte i potrošace koji ce se na tom podrucju naci. Ako neko investira i spreman je uložiti i ako ima vode, nemamo razloga to odbiti, ipak živimo od prodaje vode. Zadovoljni smo da imamo takve potrošace, no to nece biti dugorocno, kaže Sirotic.

Vodovod, naime, ima dvije tarife, za domacinstva i kategoriju "ostali" kojima je obuhvacena i privreda. Kempinski je u toj drugoj višoj tarifi što znaci da placa skuplju cijenu vode. Upravo ce cijena vode, mišljenja je Sirotic, biti ogranicavajuci faktor. Za industriju i sve koji spadaju u kategoriju ostalih potrošaca ona je dosta visoka i jasno je da ce Kempinski tražiti alternativne izvore vode za navodnjavanje. Podmirenje racuna za vodu najveci je fiksni trošak u poslovanju golf igrališta.


Podijeli: Facebook Twiter