Zbog fojbi žele Titu oduzeti odlikovanja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Italija je u cetvrtak obilježila dan sjecanja na fojbe, kao i istarski, rijecki i dalmatinski egzodus. Po obicaju, politika se objerucke okoristila tim datumom ne bi li iznova poremetila medudržavne odnose.

Nakon prosvjeda najbrojnije udruge istarskih esula, Unije Istrana iz Trsta, dvojica zastupnika talijanskog parlamenta Roberto Menia i Giorgio Conte zatražili su od vlade da talijanska država pokrene postupak oduzimanja visokih državnickih ordena kojima je svojevremeno odlikovala Josipa Broza Tita i ovecu grupu tadašnjih visokih dužnosnika Jugoslavije. Menia i Conte tvrde da je Tito proganjao Talijane u Istri, Rijeci i Dalmaciji te da je odgovoran za ubojstva.

O tom zahtjevu ce se i dalje govoriti. Tijekom svecanosti u Rimu talijanski predsjednik Giorgio Napolitano izbjegao je komentirati tu zastupnicku inicijativu. U govoru je podsjetio da su prijašnjih godina neke njegove izjave polucile polemicke reakcije s hrvatske i slovenske strane te da je srpanjski susret s predsjednicima Hrvatske i Slovenije u Trstu uz koncert maestra Riccarda Mutija na koncu ipak izgladio sve nesuglasice.

Diljem Italije je održan niz manifestacija u kojima su dominirali propaganda i jednosmjerni pogled na povijesna zbivanja na nekadašnjoj talijanskoj istocnoj granici. Državna televizija RAI u svih petnaest raspoloživih kanala emitirala je niz priloga i dokumentaraca o fojbama i egzodusu, a u vecini slucajeva ponovljena je teza da se u Istri dogodio genocid, odnosno etnicko cišcenje, uz korištenje raznovrsnih brojki o poginulima: od deset tisuca do preko dvadeset tisuca onih koji su baceni u fojbe.



Na tršcanskom je podrucju središnja manifestacija, kao i obicno, održana u Bazovici.

Navecer je u Trstu boravio i predsjednik donjeg doma talijanskog parlamenta Gianfranco Fini, koji je predao specijalna odlikovanja rodbini poginulih. Zastupnicka inicijativa koja namjerava oduzeti talijanska državna odlikovanja Titu pokrenuta je iz redova njegove stranke. (Elio VELAN)

Napolitano: Manjine se poštuje

Konacno možemo gledati naprijed, graditi i unaprjedivati perspektivu plodne suradnje na razlicitim obalama Jadrana, prevladavajuci podjele iz prošlosti nastale uslijed strašnih mjeseci u kojima je na toj granici, na kraju Drugog svjetskog rata, borba za utvrdivanje novih granica proizvela stotine tisuca žrtava i deportiranih, rekao je talijanski predsjednik na ceremoniji u palaci Quirinale, javila je ANSA.
Na celu Slovenije i Hrvatske, dodao je talijanski predsjednik, danas su "predstavnici generacije koja nije proživjela desetljeca fašizma, nacionalizma i razornog rata". "U našim zemljama žive nacionalne manjine koje se poštuje, postoji novo zajedništvo vrijednosti izmedu tri zemlje i vec smo, ili cemo postati, svi europski gradani", istaknuo je Napolitano. (H)


Podijeli: Facebook Twiter