Zbog Fehira iz stana iseljen policajac s obitelji

Zgrada na adresi Mate Balota 2 u Poreču (J. PREKALJ)
Zgrada na adresi Mate Balota 2 u Poreču (J. PREKALJ)

Policajac Krunoslav Fehir iz porečke policijske postaje našao se pod lupom javnosti zbog stana od 58 kvadrata u naselju Mate Balote u Poreču koji koristi, a s kojega je skinuta oznaka stana za službene potrebe.

Sporno je to što je stan dobio na korištenje početkom prošle godine odlukom tadašnjeg ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka i ubrzo zatim podnio zahtjev za otkup, što mu je i odobreno, ali i to da je zbog Fehirova useljenja iz tog stana izbačen drugi policajac s obitelji.

Fehir je, nadalje, javnosti poznat kao krunski svjedok protiv Branimira Glavaša u slučaju "Garaža" i osoba koja je svojim svjedočenjem stavila točku na kraj kaznenom postupku protiv Glavaša pa u Glavaševom HDSSB-u, koji je jučer s ovom pričom i izašao prvi u javnost, sumnjanju da je bivša Vlada Jadranke Kosor nagradila Fehira stanom za njegovo lažno svjedočenje na temelju kojeg je osuđen Glavaš.

Alen Janičić, glavni povjerenik sindikata istarske policije, koji je od MUP-a zatražio očitovanje u vezi dodjele stana Fehiru nam je rekao da se u konkretnom slučaju radi o tipičnom pogodovanju, i to - prema Janičićevim riječima - na štetu drugog policajca koji je bio prisiljen iseliti iz tog stana sa suprugom i dvoje djece, a da pritom nisu poštovani kriteriji i lista bodovanja za dodjelu stanova.

- Problemi su nastali kada je kolegi Krunoslavu Fehiru dana mogućnost otkupa stana za 600 eura po kvadratu. Ta je cijena za porečke prilike više nego smiješna. Osim toga, postoji lista bodovanja i na njoj je barem desetak, petnaestak policajaca zainteresiranih za taj stan, a bolje su plasirani od Fehira kojemu je stan dodijeljen. Ne pravim razliku među kolegama, no bitno mi je da se takve stvari rade u skladu s propisima, bio to Fehir ili netko drugi, kaže Janičić.

Policajac koji je s obitelji boravio u stanu prije Fehira trenutno boravi u Puli gdje se nalazi u službi u jednoj od postaja. Taj je policajac, prema riječima Janičića, u adaptaciju porečkog stana uložio oko 80 tisuća kuna, no nakon što je iseljen, odbijena mu je žalba i kompenzacija troškova za dosadašnja ulaganja.

Podsjećamo, Fehir je sredinom lipnja prošle godine tadašnjoj premijerki poslao pismo u kojem je zatražio razgovor o svom statusu, odnosno premještanju iz Osijeka u Poreč te nemogućnosti kupnje stana koji je označen kao stan za službene potrebe. U tom pismu Fehir podsjeća Kosoricu da je u slučaju "Glavaš" bio krunski svjedok te da se u Osijek ne može vratiti zbog osobne sigurnosti.

Trenutno je na dužnosti u porečkoj temeljnoj policiji, a kada smo ga telefonski kontaktirali, odbio nam je reći svoju stranu priče.

- Sada nisam u mogućnosti razgovarati, probajte kasnije, rekao nam je Fehir, a potom se više nije javljao na naše pozive. (Piše Mateo SARDELIN)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter