Zbog električnih pastira manje štete od divljih svinja

Oko 120 lovaca na tradicionalnom siječanjskom lovu
Oko 120 lovaca na tradicionalnom siječanjskom lovu

Ne smeta im ni granica ni žica, njihova suradnja čvršća je od svih prepreka, tvrde lovci pograničnog područja koji su se već tradicionalno uključili u siječanjski lov na divlje svinje i lisice, ujedno prvi ovogodišnji u organizaciji Lovačkog društva "Mirna" Buzet. Uključujući članove buzetskog LD-a, gostujuće lovce iz susjednih lovačkih društava, ali i iz Čabra, Paga i Slovenije, u subotnjem lovu neovisno o siječanjskim temperaturnim minusima, sudjelovalo je oko 120 lovaca, a odstrijeljeno je šest divljih svinja.

Kvota 60 + 30 svinja

Prije odlaska u lovište lovci su se okupili u Buzetu, a uspješan lov zaželio im je predsjednik LD "Mirna" Buzet Branko Golojka. Pozdravljajući sudionike siječanjskog lova, najavio je da će ova godina biti izazovna za buzetski LD koji očekuje da će započeti s izgradnjom lovačkog doma i time konačno riješiti nedostatak primjerenog prostora za održavanje skupština, druženja i edukacija, a uz najam moći će ga koristiti i lovci turisti.

Golojka je također rekao da je u aktualnoj lovnoj sezoni, kvota za odstrel divljih svinja iznosi šezdeset plus dodatnih trideset komada.

- Godinama unazad je bilo više šteta od divljih svinja no otkako smo nabavili električne pastire šteta je puno manje, rekao je predsjednik LD-a. Obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima nabavu električnih pastira do sada su s po jednom trećinom sufinancirali LD "Mirna" i Grad Buzet, a ove godine lovci su od resornog županijskog odjela dobili sredstva za te namjene pa električne pastire daju na revers. Po tom je novom modelu do sada nabavljeno i podijeljeno 25 električnih pastira.

Otkako je zbog bojazni da će se izbjeglička kriza nastaviti, Slovenija u prosincu pretprošle godine postavila žičane ograde uz graničnu crtu prema Hrvatskoj, lovci upozoravaju da su prekinuti migracijski putovi što za divljači dugoročno nije dobro. Predsjednik Lovačke zveze Koper Fabio Steffe naglasit će međutim da žicu treba promatrati isključivo s aspekta sigurnosti.

- Lovce s obje strane granice veže dugogodišnja suradnja. Žica ne utječe na suradnju i prijateljske odnose između lovaca pograničnog područja, rekao je Steffe. Dodao je također da su u cijeloj Sloveniji u proteklih godinu dana zabilježili samo 16 slučajeva da se divljač ozlijedila u naletu na žicu. Usporedbe radi u prometnim nesrećama na cestama godišnje strada više od šest tisuća divljih životinja. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter