Zbog ekstremnih vrućina radnici Ceste na kolektivnom godišnjem odmoru!


Da su poslodavci ozbiljno shvatili ekstremne vrućine i odlučili zaštititi svoje radnike uvjerili smo se jučer obilazeći pulska gradilišta. Pulska Cesta jučer je omogućila kolektivni godišnji odmor na jedan dan za sve radnike, kazala nam je Vilma Učeta iz Cesta. Time su zaštitili radnike koji su najizloženiji suncu, one koji pod vrelim suncem grade dvije nove prometne trake pulske obilaznice.

I kooperanti koji rade montažno-bravarske radove na gradilištu pulske Opće bolnice jučer nisi bili na poslu. Njihovog voditelja zatekli smo u jutarnjim satima u uredu netom prije nego je otišao na produženi vikend. Rekao nam je da su zbog ekstremnih vrućina prekjučer poslali sve radnike doma, u Koprivnicu.

Jednosmjenski rad u dvije smjene

- Uobičajeno je da četvrtkom odlazi doma jedna smjena, a ovog su četvrtka otišle obje smjene, odnosno desetak radnika. Iako radnici imaju dovoljno vode za piće i nisu direktno izloženi suncu, jer rade unutarnje montažno-bravarske radove, ipak nije lako izdržati raditi na 39 stupnjeva Celzija, komentirao nam je naš sugovornik. Zaključio je da razmišlja, ukoliko se nastave ovako visoke temperature, jednosmjenski rad podijeliti u dvije smjene, jutarnji i večernji.

Zoran Poljak, glavni inženjer gradilišta tvrtke Lavčević na gradilištu pulske Opće bolnice kaže da oni trenutno zapošljavaju 90-ak radnika u Puli te da su prilagodili posao zbog vrućina.

- Betonara radi na otvorenom i njezin smo rad postavili u rano jutro dok nisu izražene ekstremne vrućine. Svi ostali radnici, a govorimo o više od 90 posto radnika, izvodi unutarnje građevinsko-obrtničke radove i njihov smo rad smanjili s 10 na osam sati dnevno. Oni koji ipak trebaju raditi na otvorenom ograničili smo da rade najviše jedan sat na suncu. Svima smo osigurali dovoljno vode za piće, zaključio je Poljak. (Paulo GREGOROVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter