Zbog ekstraprofita od otpadne ambalaže "padaju glave"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Oporabitelji ambalaže, koji su godinama praznu otpadnu ambalažu od države, odnosno Fonda za zaštitu okoliša otkupljivali po daleko nižim cijenama od tržišnih, s velikim su nezadovoljstvom dočekali odluku ministra zaštite okoliša Mihaela Zmajlovića da im se te cijene od 1. ožujka povećaju i do pet puta.

Zmajlović je u utorak, podsjetimo, otkrio da je od 2006. godine Fond zbog preniskih cijena oštećen za pola milijarde kuna te će otkupljivači sirovinu za rad ubuduće plaćati skuplje, po cijenama kakve vrijede drugdje na burzama otpada. Riječ je o praznoj prikupljenoj ambalaži koju oporabitelji prerađuju u novu.

Kako vele otkupljivači, primjerice Zvonko Bede, vlasnik i direktor Drava Internationala, jedine tvrtke u Hrvatskoj koja prerađuje PET ambalažu, zbog novih cijena mogući su i otkazi među 450 onih koji od prerade ambalaže žive.

Država nas je natjerala da investiramo, a sad će nam otežati situaciju, poručuju. Kako se, međutim, neslužbeno može čuti u Ministarstvu zaštite okoliša, bilo je krajnje vrijeme da se ekstraprofitima oporabitelja stane na kraj.

Pravilnikom o ambalaži i ambalažnom otpadu iz 2005. godine određeno je, naime, da se cijena otpadne ambalaže ugovara po tržišnim cijenama, no "uzimajući u obzir troškove zbrinjavanja i oporabe".

"To znači da se tržišna cijena ambalaže našim oporabiteljima sve do sada umanjivala za trošak oporabe, što znači da im je država cijeli trošak i pokrivala. Unatrag osam godina svi su oni itekako vratili svoje investicije, i vrijeme je da počnu plaćati sirovinu po tržišnim cijenama ", neslužbeni je komentar upućenih iz ministarstva Mihaela Zmajlovića.

Na pitanje hoće li netko i odgovarati zbog preniskih cijena koje su otkupljivači godinama plaćali, u resornome ministarstvu odgovaraju da je već podignuta nova optužnica protiv Vinka Mladinea, bivšeg dugogodišnjeg direktora Fonda za zaštitu okoliša. U optužnici s kraja prošle godine tereti ga se da se od početka 2006. do kraja 2009. udružio s još pet osoba ne bi li pribavili nezakonitu dobit naplatom ambalaže koja nije prikupljena i predana koncesionaru. Navodno su neistinito prikazivali količine prikupljene i uporabljene PET ambalaže, za koju su od Fonda dobivali novac koji su potom međusobno dijelili.

Fond su oštetili za najmanje 130 milijuna kuna. Mladineo je, podsjetimo, bio istraživan i u aferi "Fimi-media".

Zato što nisu već ranije odredili više otkupne cijene za oporabitelje, doznajemo u resornome ministarstvu, Zmajlović je u rujnu prošle godine smijenio i svog pomoćnika Marija Obrdalja, koji je obnašao dužnost predsjednika Upravnog odbora Fonda, kao i Dinka Polića, direktora Fonda. Od njih je zatražio prijedloge novih, viših cijena, no pomaka nije bilo pa ih je smijenio. Također, iz istog je razloga još nekoliko ljudi izgubilo rukovodeće pozicije u Fondu.

Po dolasku na mjesto direktora Fonda, Sven Mueller je okupio otkupljivače i najavio im više cijene.

Dogodi li se nekim slučajem bojkot domaćih otkupljivača, odgovaraju u Ministarstvu zaštite okoliša, otpadna ambalaža iz Hrvatske prodavat će se drugdje u EU-u. Novi uređaji za prebrojavanje, sortiranje i prešanje ambalaže, koji bi se u većini trgovina trebali pojaviti do kraja godine, onemogućit će daljnje manipulacije i značajno smanjiti troškove prijevoza.

Unatrag osam godina prazna se ambalaža kamionima prevozila u svom punom volumenu, umjesto sprešana, što je troškove prijevoza povećavalo nekoliko puta. Sve je, dakako, bilo uređeno pravilnikom, dakle zakonito, ali tako da netko od toga ima velike koristi.

Trgovine će same financirati automate

Kako doznajemo u Ministarstvu zaštite okoliša, trgovine će same financirati uređaje za brojanje, sortiranje i prešanje ambalaže, koji će u uporabu ući do kraja ove godine.

Trošak će, kažu, pokriti iz onih 0,15 kuna koliko dobiju od Fonda za svaku prikupljenu i sortiranu bocu odnosno limenku. (B. MRVOŠ PAVIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter