Zbog eksplozije uhićena šestorica mladića

Očevid na Trgu bana Jelačića (T. KRIŠTO/CROPIX)
Očevid na Trgu bana Jelačića (T. KRIŠTO/CROPIX)

Policija je na zagrebačkom i šibensko-kninskom području uhitila šestoricu mladića koje povezuje s eksplozijom koja je rano u srijedu odjeknula na središnjem zagrebačkom trgu. Petorica od šestorice uhićenih su Vodičani.

Među uhićenima su brat jednog od vatrogasaca poginulih u kornatskoj tragediji, usto i član mladeži HDZ-a, te sin poznatog vodičkog poduzetnika.

Zagrebačko uhićenje je izvršeno u naselju Jelkovec. Policija provodi istragu te ne odaje nikakve informacije, no vijest o njihovom uhićenju brzo se proširila izazvavši šok među stanovnicima Vodica koji ne mogu vjerovati da su njihovi sugrađani odgovorni za postavljanje eksplozivne naprave.

- Šokirana sam. Najmlađi među njima ima 28 godina, za koji dan je trebao diplomirati i postati profesor povijesti. Drugi je sin našeg vlasnika građevinskog poduzeća, završio je studij, počeo i sam raditi. Uglavnom ih sve poznajem i ne mogu vjerovati da su odgovorni za ovo, kaže Branka Juričev Martinčev, gradonačelnica Vodica, koja veli da osuđuje njihov postupak te da joj nije jasno što ih je nagnalo na to. Jer, veli, nije riječ o tinejdžerima koji bi pokušali nesvjesni opasnosti tako što izvesti, već o odraslim ljudima.

Martinčev dodaje da ne želi ništa prejudicirati prije kraja istrage te da se, iako ne zna ima li za to temelja, nada da možda nisu svi odgovorni. 

Nad uhićenim muškarcima provodi se kriminalističko istraživanje i dokazne radnje uključujući i pretrage, rekla je Mirela Ban iz Odnosa s javnošću Zagrebačke policije. 

Nakon kriminalističke istrage policija bi trebala odlučiti hoće li privedene muškarce odvesti na tužiteljstvo koje bi potom moglo tražiti određivanje istražnog zatvora.

Prema neslužbenim podacima ne očekuje se da će se to dogoditi danas. Zasad nije poznato koji su motivi podmetanja eksplozivne naprave.

Ovu eksploziju policija zasad ne povezuje s ranijim eskplozijama u Zagrebu, ali niti ne isključuje tu mogućnost. Policija nije željela odgovoriti na pitanje jesu li kamere na zagrebačkom Trgu bana Jelačića bile presudne u otkrivanju uhićenih osoba.

U eksploziji koja je odjeknula u srijedu oko 2.30 sati u blizini spomenika banu Josipu Jelačiću nitko nije ozlijeđen, a policija je događaj okvalificirala kao dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom.

Utvrđeno je da se radilo o eksplozivnoj napravi kućne izrade manje eksplozivne snage. Osumnjičene očekuje prijava zbog dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom.

Motivi osumnjičenika Vojislava Blaževića, kojeg se povezuje s dvije eksplozije u Podsusedu s početka mjeseca, također još nisu poznati. 

Policija je intervenirala i u Ulici Sigetje u Gajnicama. Iako se prvotno sumnjalo da u tom kvartu traže bombaše radilo se o protueksplozijskom pregledu zbog dojave o postavljenoj bombi na benzinskoj postaji. Kako se postaja nalazi u blizini zgrada sve je detaljno pretraženo, tim više što je riječ o neposrednom susjedstvu osumnjičenog Vojislava Blaževića. Doznajemo da je dojava bila lažna. (A. RAIĆ KNEŽEVIĆ, Z. DELJANIN/NL)


Podijeli: Facebook Twiter