Zbog dugova prozvan Furio Radin

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na tešku situaciju u kojoj se nalazi rijecka Novinarsko-izdavacka ustanova EDIT u vlasništvu Talijanske unije, i njenu nelikvidnost, odnosno dug prema Novom listu i drugima u visini od oko 2,7 milijuna kuna, upozorili su na konferenciji za novinare Luciano Monica, Gianclaudio Pellizzer i Elena Barnaba iz opozicijske grupe vijecnika "Unione per la Comunita" (Unija za Zajednicu) Skupštine Talijanske unije.

Javno su zatražili sazivanje tematske sjednice Skupštine te pozvali na odgovornost predsjednika Talijanske unije Furija Radina i predsjednika njenog Izvršnog odbora Maurizija Tremula, kako za probleme EDIT-a, tako i za niz socio-ekonomskih projekata u koje su uložena znacajna financijska sredstva, ali - kako su istaknuli - bez rezultata.

Prema njihovim rijecima, ulaganje od više od 3,2 milijuna eura novca talijanske države u svojevremenu tehnološku obnovu EDIT-a, odnosno nabavku tiskarskog stroja prema ugovoru iz 1992., nije dalo željene rezultate. Zbog nedostatka adekvatnog prostora stroj je postavljen u prostorije Novog Lista kojemu je prepušteno i njihovo upravljanje. EDIT-ov dnevni list La Voce del Popolo i svi njegovi prilozi tu su besplatno tiskani 14 godina, EDIT je prihodovao približno 1,79 milijuna eura od tiskarskih usluga i najma strojeva, ali je na koncu ostao bez njih, jer su pripali Novom listu, objasnili su.

Receno je i da su spomenuti prihodi, umjesto za nabavku suvremene tiskare, korišteni za tekuce rashode EDIT-a te da ce od 1. sijecnja ove godine trebati placati više od 60 tisuca eura godišnje za tiskanje La Voce del Popola, njegovih priloga i skladištenje papira.

Takav ishod nije sprijecila ni financijska injekcija od 1,3 milijuna eura koju je Skupština Talijanske unije odobrila 2007. godine "kako bi ostvarili dnevnu novinu koja ce samostalno funkcionirati i omoguciti izražavanje profesionalnih potencijala ljudi koji ju stvaraju te zadovoljiti potrebe citatelja", kako je rekao predsjednik grupe vijecnika Luciano Monica.

Pellizzer je kazao da spomenuti dug nije nastao u 2010., vec vjerojatno i tijekom proteklih godina. "Skupština Talijanske unije kao vlasnik EDIT-a nije s time upoznata, vec o svemu citamo iz novina. EDIT je suviše važna institucija za Talijansku uniju, a da taj problem nije došao pred Skupštinu i da nije analiziran ranije", naglasio je.

Vijecnici su najavili da ce uskoro održati konferenciju za novinare na temu statusa regularnosti i uskladenosti Statuta i internih pravilnika Skupštine Talijanske unije, a nakon toga i o drugim projektima koji se ne ostvaruju na planiran nacin i ne daju željene rezultate.


Podijeli: Facebook Twiter