Zbog dugova "bankarke" bez lanjske igračke jezgre

Martina Račić (M. ANGELINI)
Martina Račić (M. ANGELINI)

Bauk financijskih problema širi se brže od virusa istarskim sportom. Brojni su klubovi bačeni na koljena, a mnogima tek prijeti slična sudbina. U Puli su sad u drugoligaške vode zbog financijskih poteškoća zaplivale rukometašice Arene, a sličan je scenarij zaprijetio i drugom velikom pulskom ženskom klubu, odbojkašicama OTP banke. Ipak, iako je situacija teška, u klubu su uvjereni da će uspješno nastaviti dugogodišnju tradiciju igranja Prve lige, pitanje je samo u kojem sastavu.

Što se, naime, dogodilo? Uslijed nedobivenih tri ili četiri plaća ili pak drugih obaveza, veći se dio prošlogodišnjeg sastava nije pojavio na startu priprema za novu sezonu.

- Još uvijek pregovaramo s nekim igračicama iz prošle sezone i nije rečeno da se neke neće predomisliti i vratiti u klub - rekao je predsjednik OTP banke Alen Drandić. - Glavni su problem, razumljivo, plaće koje dugujemo igračicama. Nadam se da ćemo nešto uspjeti riješiti u što kraćem roku, ali jako je teško doći do financijskih sredstava u ovom trenutku. Vidi se to i po ostalim klubovima u Puli i Istri, ali i cijeloj Hrvatskoj.

Pulski je odbojkaški klub dosad uglavnom uspješno brodio problematičnim financijskim morem zahvaljujući između ostalog i sponzorstvu OTP banke.

- Tu se krije jedan od razloga ovih poteškoća, jer smo ove godine od glavnog sponzora dobili manje novca nego ranije. No, glavni su problem stari dugovi koji su nam sad stigli na naplatu, a o kojima ja kad sam preuzimao predsjedničku dužnost nisam bio obaviješten. To se odnosi na dugove autoprijevoznicima. Pored toga, mi nakon svake utakmice moramo odmah isplatiti suce, delegate i osiguranje, i zbog toga smo negdje morali "rezati". Nažalost, "rezali" smo na plaćama.

Ovakva situacija dovela je u klubu do previranja tako da su osvanule ideje o promjeni na čelu kluba.

Ukoliko aktualni predsjednik ne uspije u ovom kratkom roku doći do nove financijske injekcije, kao njegov se mogući nasljednik spominje sadašnja potpredsjednica kluba, Dunja Račić. Ovakvim raspletom u teškoj se situaciji našla i prva trenerica kluba, Jasmina Breščić-Stošić koja je sjajno odradila lanjsku debitantsku sezonu na klupi.

- Teško mi je u ovom trenutku reći bilo što o tom pitanju, jer ne znam kako će se situacija rasplesti. Ja radim s onim igračicama koje dolaze na treninge i već smo počele pripreme za novu sezonu koja će startati već uobičajeno krajem rujna utakmicama kupa. Zasad znam da Erika Drviš, Marina Jahn i Ivana Dogan rade, a da je Nika Todorović upisala studij izvan Pule. Sad, hoće li nam se neka od njih naknadno priključiti, to ćemo vidjeti.

Trenerica Breščić-Stošić zasad radi s kadetkinjama i juniorkama kluba uz koje treniraju novopečena reprezentativka Martina Račić, Jana Milin i Lara Rovis. To je prednost ovog kluba koji se uvijek oslanjao na igračice iz vlastitog omladinskog pogona. U najtežim trenucima uvijek se neka bivša igračica mogla reaktivirati. Lani je to bila Erika Drviš, potom na proljeće i Jana Milin.

- To samo pokazuje ispravnost puta kojim se vodimo u klubu, odnosno koji je zacrtao Boris Breščić. Zasad su tu Jana i Lara koje mogu pomoći ovim mlađim igračicama, a možda se prema potrebi uključim i ja. Sve ovisi o tome kako će uprava riješiti ovaj problem i hoće li nam se još neka od igračica iz prošle sezone priključiti - zaključila je trenerica "bankarki".

Tako pulske odbojkašice u novu sezonu, koja bi zbog najavljenih promjena u načinu odigravanja Prve lige trebala biti kudikamo zahtjevnija od dosadašnjih, ulaze s nikad većim dubiozama. Igrački kadar nikad nije bio "tanji", od lanjskih 11 zasad treniraju tek pet igračica, ali postoje naznake da će se neke igračice iz prošle sezone ipak vratiti u klub, poput Marine Jahn. Prvi koraci u rješavanju ove krize morali bi tako biti poznati u srijedu na sastanku klupske uprave kad će možda doći i do smjene na čelu kluba. (Roberto CAR)

 


Podijeli: Facebook Twiter