Zbog državne mature i na Ustavni sud!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svake godine u vrijeme pisanja državne mature ponavlja se isti problem, ucenici ne stignu ili cak smetnu s uma da nakon što riješe test, svoje odgovore trebaju prepisati na poseban list za odgovore. Ukoliko to ne ucine, ispada kao da nisu odgovorili ni na jedno pitanje, pa makar tocno riješili cijelu ispitnu knjižicu.

Nekim maturantima je vec receno da ce morati ponavljati državnu maturu jer su zaboravili prepisati sve odgovore, odnosno unijeti križice u za to predvidene kockice na list koji su zbog svog izgleda ucenici na Facebooku usporedili s Loto listicem.

Državna matura još nije gotova, zadnji ispiti su na redu 12. lipnja, pa rok za žalbu još nije ni poceo, ali vec se više od 60 maturanata žalilo NCVVO-u zbog ovog problema, i to najviše zbog hrvatskog jezika, koji se pokazao kao najteži test za ovogodišnje maturante. Medu onima koji su stigli odgovoriti na sva pitanja, ali ne i sve prepisati, jest i Viktor Radenkovic iz pulske Gimnazije koji je polagao nižu razinu iz ovog predmeta.

- Apsurdno! Djeca moraju prepisivati odgovore s jedne na drugu listu samo da bi ih oni mogli ubaciti u kompjuter i tako lakše ispravljati test. Dakle, zbog njihove komocije ne priznaju odgovore ucenika, a to je protivno i samom Pravilniku o polaganju državne mature u cijem clanku 40. jasno piše da postignute bodove na ispitu utvrduju ocjenjivaci, a mogu se utvrdivati i racunalno, dakle glavni su ocjenjivaci, koji odgovore mogu procitati u ispitnoj knjižici, izjavila je majka ucenika Vera Radenkovic.

Gospoda Radenkovic takoder upozorava da se ovaj problem ponavlja svake godine, a lani je Centar zbog velikog broja primjedbi uvažio žalbe ucenika, no sada se još uvijek ništa ne zna iako je na ovu proceduru reagirao i ministar Željko Jovanovic tražeci od NCVVO-a da prizna ono što su ucenici napisali u ispitnoj knjižici.

Bez obzira na to kakvu ocjenu iz hrvatskog dobije njen sin, ova je majka spremna ici do kraja i ukoliko im se ne uvaži žalba, cijeli ce slucaj dovesti i na Ustavni sud jer ova se nepravedna praksa, veli, mora promijeniti barem za buduce generacije maturanata. (Piše Maša JERIN)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU

 


Podijeli: Facebook Twiter