Zbog deratizacije Grad Pula na Prekršajnom sudu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Lovorka Tomicic, gradska vijecnica i predsjednica pulskog ogranka HDZ-a, i Ivona Gudelj, predsjednica Kluba mladeži pulskog HDZ-a, na konferenciji za novinare osvrnule su se na nalaz Ministarstva gospodarstva o poslovima javnih usluga dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije u 2010. godini te nacin na koji Grad docekuje predstojecu turisticku sezonu.

Kako je Tomicic pojasnila, pocetkom ljeta prošle godine tražila je, i kao vijecnica postavila pitanje, informacije o javnom natjecaju za DDD i o nacinu na koji je Grad dogovorio usluge sa Zavodom za javno zdravstvo Istarske županije.

- Natjecaj je u startu raspisan prekasno, tek u svibnju, a znaju se termini kada se koji posao DDD-a obavlja. Provedeni natjecaj nakon žalbi je poništen, ali mimo toga poslovi DDD-a su dogovarani na temelju narudžbenica te je Zavodu isplaceno 759 tisuca kuna. Zbog sumnji da se radi o javnoj nabavi protivnoj zakonu, uputila sam predmet nadležnom ministarstvu i nakon njihovog nadzora vidi se da se radi o nepravilnosti zbog kojih ce se podnijeti optužni prijedlog protiv Grada i gradonacelnika kao odgovorne osobe, iznijela je Tomicic.

U mišljenju po provedenom nadzoru nadležnog ministarstva piše da je postupak javne nabave poništen, medutim narucitelj je od zavoda usluga nabavio narudžbenicama bez provodenja postupaka javne nabave propisanih zakonom i prije negoli je poceo otvoreni postupak nabave, a nastavio ih je nabavljati i tijekom trajanja postupka nabave.

Ministarstvo je izdvojilo proljetnu i jesensku deratizaciju te više tretmana komaraca i dezinfekciju, a mišljenja je da su pocinjene nepravilnosti kažnjive.

- Grad ne bi smio nabavljati usluge velike vrijednosti bez provodenja postupaka javne nabave i netko je odgovoran za ove nepravilnosti. Bez obzira na to kako se predmet bude odvijao na sudu, ucinjena je šteta Gradu i gradanima koji pune proracun iz kojeg se odvajaju sredstva za ove usluge, istaknula je Tomicic.

U nastavku konferencije za novinare Ivona Gudelj apelirala je na komunalne službe da se aktivnije ukljuce u borbu protiv grafita ciji sadržaj nema veze s udrugom grafitera.

Lukšic: Zdravlje gradana na prvom mjestu

Erik Lukšic, procelnik za društvene djelatnosti Grada Pule, komentirao je najavu Ministarstva o optužnom prijedlogu protiv Grada. Izjavio je da Grad na prvo mjesto stavlja zdravlje gradana te otud i narucene usluge.

"Tijekom 2010. godine usluge obvezatne preventivne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije na podrucju grada narucene su i izvršene zbog neodgodivog javnozdravstvenog prioriteta sukladno Zakonu o zaštiti pucanstva od zaraznih bolesti. Izvoditelj je bio Zavod za javno zdravstvo Istarske županije, a strucni nadzor povjeren je HZJZ-u. Usluge su dobavljane narudžbenicama, u odredenim vremenskim periodima indiciranim stanjem na terenu i Programom mjera zaštite pucanstva od zaraznih bolesti", stoji u odgovoru Lukšica. (Goran ROJNIC)


Podijeli: Facebook Twiter