Zbog deložacije vlasnica pokušala samoubojstvo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon iscrpljujućeg višesatnog pregovaranja između sutkinje bujskog suda i odvjetnika Vide Pfeuffer Branislava Vukojevića, deložacija Vide Pfeuffer iz svog posjeda u novigradskom naselju St. Contessa odgođena je.

To je epilog dramatičnog jutra tokom kojega su nazočni novinari bili suočeni sa svom surovošću pokušaja deložacije na temelju sudskog spora kojeg već dvadeset godina Vida Pfeuffer vodi sa Zagrebačkom bankom. Svaka strana ima svoju istinu, od Zagrebačke banke dobili smo službeno priopćenje a glede stava Vide Pfeuffer imamo izjavu njezinog odvjetnika koji tvrdi da je njegova stranka došla do novih saznanja i pojedinosti oko spora zbog nepodmirenih kreditnih obveza.

"Bujski sud je te nove dokaze prihvatio i naredio novo ročište koje se trebalo dogoditi 17. lipnja no, zbog zauzetosti suca sudski je postupak pomaknut na 28 lipnja. Unatoč tome bujski sud je odredio deložaciju 23. lipnja što je pravni nonsense", izjavio je odvjetnik Branislav Vukojević.

"Neću iz svog posjeda prije izricanja konačne presude, prije 28. lipnja. Tražim presudu, zar nije to osnovno načelo demokratske države. Proći će samo preko mene mrtve," izjavila je okupljenim novinarima Vida Pfeuffer.

To je kontekst unutar kojeg se odigrala drama jer Vida u četvrtak ujutro nije bila sama: u njezinom prostranom dvorištu okupilo se više od pedesetak članova Živog Zida na čelu s Ivanom Viliborom Sinčićem, članova udruge Slobodna Hrvatska i nekolicina građana Novigrada odlučni, kako su rekli novinarima, da brane posjed Vide Pfeuffer do konačne presude.

Aktivisti dvaju pokreta stigli su iz cijele Hrvatske, od Zagreba do Splita, zabarikadirali su ulaz kombijem i automobilom i krenuli sa stražom. Na cesti se pojavilo čak četiri kombija policajaca, na lice mjesta stigla je i poveća grupa interventnih policajaca u crnim odijelima.

Njihova je namjera bila ući u posjed radi izvršenja deložacije, članovi pokreta nisu se dali: napetost je trajala od 10.30 sve do 13 sati kada je postignut kompromisni dogovor o odgodi deložacije do konačne presude, znači nakon 28. lipnja.

"Posjed ne damo!", vikao je Ivan Vilibor Sinčić koji je satima dežurao pred zabarikadiranim vrata.

Dramatična situacija eskalirala je u trenutku kada je Vida Pfeuffer pred policija izvukla nož u namjeri da si prereže žile, uspjeli su joj istrgnuti nož iz ruku no, nakon par minuta žena je potrčala do kuće i digla se do krova s namjerom da se baci u ponor, pokušala je samoubojstvo i srećom zaustavili su je aktivisti.

Zbog vrućine nekoliko je sudionika "otpora" moralo zatražiti liječničku pomoć, ambulanta Hitne službe stigla je na posjed i ekipa liječnika uspjela smiriti situaciju. (E: VELAN)

 

Banka: U više navrata smo pokušali postići dogovor s gospođom Pfeuffer

Spomenuti slučaj nastao je zbog kredita koji se prestao vraćati prije 22 godine, a banka je vlasnik nekretnine već četiri godine, priopćuju iz Zagrebačke banke.

- Shvaćamo težinu situacije u kojoj se gospođa Pfeuffer nalazi. Upravo zato je Zagrebačka banka u više navrata i na više načina pokušala s njom postići dogovor oko podmirenja duga, kojeg gospođa Pfeuffer nikada nije ispunila. U međuvremenu banka je, kao vlasnik nekretnine, zaprimila više komunalnih i inspekcijskih rješenja zbog zapuštenosti nekretnine, te neadekvatnog smještaja čak 68 pasa, pišu u banci.  Dodaju da unatoč stalnim prigovorima susjeda i gradskih vlasti, Pfeuffer niti u jednom trenutku nije pokazala interes za postizanjem dogovora oko adekvatne skrbi nad životinjama.

- Naglašavamo da je postupak zakonskog iseljenja zaista krajnja mjera, ali Banka je dužna poštovati odluke suda i poslovati po zakonima Republike Hrvatske, štititi svoje štediše i klijente te upravljati imovinom. Zakonsko iseljenje provodi se i u ovom slučaju isključivo na temelju odluke suda, nakon što su iscrpljene sve druge mogućnosti i više od 20 godina od početka procesa. Banka će isto tako organizirati i snositi troškove privremenog adekvatnog smještaja pasa i mačaka u registriranim prihvatilištima, troškove njihove hrane i pružanja adekvatne veterinarske skrbi u dogovoru s lokalnom zajednicom i nadležnim veterinarskim stanicama, stoji u priopćenju.

 

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA


Podijeli: Facebook Twiter