Zbog cestih trudnoca uveli seksologiju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U našoj zemlji svake godine rodi oko dvije tisuce maloljetnica, i to u dobi izmedu 15 i 18 godina, a postoji i podatak o cak sedam rodilja u godinu dana koje su bile mlade od 15 godina. U preopterecenim školskim programima mladi uce o svemu i svacemu osim o tome kako biti odgovoran prema sebi samome.

Koplja oko uvodenja seksualnog odgoja lome se vec godinama - kada ga i za koga valja uvesti, koji je program bolji, što mladi moraju nauciti, a što ne… Dotad mladi o seksu uce iz medija, uglavnom s internetskih portala, od prijatelja, pune glave poluinformacijama pa nije ni cudo da je svake godine broj djece koja radaju djecu sve veci.

Lani je u Istri, kako doznajemo od dr. Davora Zoricica, rukovoditelja Djelatnosti za ginekologiju i porodništvo pulske opce bolnice, bilo 14 maloljetnickih trudnoca.

Dodaje da se veci broj maloljetnickih trudnoca prekine. Maloljetnicke trudnoce psihosocijalan su problem koji se može prevenirati boljom edukacijom mladih, dok, s medicinskog gledišta, ne predstavljaju znacajniji problem, kaže.

Treca godina edukacije

Pulska Strukovna škola, prema našim saznanjima, jedina je u Istri koja vec trecu školsku godinu zaredom uspješno provodi seksualnu edukaciju adolescenata.

"Kada smo prije nekoliko godina u razredima imale cak osam maloljetnih trudnica, kolegica Davorka Glavina Stankovic i ja odlucile smo da je dosta te da cemo, dok drugi raspravljaju o tome kako bi seksualni odgoj trebao izgledati, ucenicima ponuditi mogucnost da dodu do provjerenih, istinitih informacija o seksualnom odgoju", veli pedagoginja Ljiljana Mešcic Blaževic.

Projekt je poceo još 2005., i to opsežnim istraživanjem kojim su ispitali razinu znanja adolescenata o ljudskoj spolnosti, njihove stavove i ponašanja, odnosno iskustva na tom polju. Istraživanje je pokazalo da adolescenti o seksualnosti znaju jako malo te mnogi barataju potpuno krivim informacijama.

Pokazalo se i da mladici imaju manjkavija znanja od djevojaka - tek 17 posto mladica zna što je ovulacija, a 42 posto ih ne zna ni što je ejakulacija, dok ih 36 posto misli da je žena plodna svaki dan. Posebno je zabrinjavajuce što mladi ne znaju gotovo ništa o spolno prenosivim bolestima, pa tako više od polovice na zna na koji se nacin može prenijeti HIV.

Istraživanje je iznjedrilo i šokantne podatke prema kojima vecina mladih gotovo nikad ne razgovara s roditeljima o pitanjima spolnosti. Tako samo cetiri posto ispitanih ucenika informacije o spolnosti dobiva od nastavnika, dok ih od roditelja dobiva osam posto djevojaka i niti jedan mladic! Informaciju najcešce dobivaju od prijatelja, s tim da mladici "savjete" crpe iz erotskih, a djevojke iz tinejdžerskih casopisa.

Prvi seks s 15 godina

Zanimljiv je i podatak da je vecina ispitanika vidjela prvi pornografski film u dobi od 11 do 15 godina te na taj nacin mogla dobiti potpuno iskrivljenu sliku muško-ženskih odnosa.

"Sve nas je to ponukalo da razradimo program seksualne edukacije adolescenata koju ucenici danas zovu seksologija. Traje 12 školskih sati, a provodimo ga za vrijeme sata razredne zajednice", veli pedagoginja Mešcic Blaževic te pojašnjava da na satu uce o važnosti seksualnosti u ljudskim životima, utjecaju obitelji, religije, medija i škola na razvoj seksualnosti, o rodnim ulogama i stereotipima, anatomiji muških i ženskih spolnih organa, spolnoj orijentaciji…

Mladi dobivaju i informacije o kontracepciji, spolno prenosivim bolestima te uce što je odgovorno ponašanje. Važnost programa, dodaje, prepoznao je i Grad Pula, koji ga sufinancira.

Iako se program provodi u prvim razredima, Mešcic Blaževic dijeli mišljenje brojnih strucnjaka da bi se s osnovnim informacijama o spolnosti ucenici trebali susresti još i ranije.

"Dob prvog upuštanja u seksualne odnose sve je niža, prema našem istraživanju, 2005. bila je oko 15, 16 godina, no bilo je i primjera da su neki tinejdžeri spolno aktivni vec s 14, pa i 13 godina. Istraživanje je pokazalo i da je 30 posto ispitanika imalo više od tri partnera/ica.

Prema odgovorima, zakljucuje se da mladici prije spolnog odnosa cesto konzumiraju alkohol (45 posto), dok je pod utjecajem neke vrste droga tijekom spolnog odnosa bilo cak 17 posto mladih. Nije manje šokantan podatak da je cetiri posto djevojaka u prvi spolni odnos stupilo pod prisilom ili ucjenom", kaže Mešcic Blaževic. (B. PETROVIC)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. OPŠIRNIJE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD UTORKA.


Podijeli: Facebook Twiter