Zbog čega se urušava pročelje kuće u Rudarskoj ulici?

Dijelovi fasade i dalje otpadaju, kaže Ramadan Hazirović (M. MIJOŠEK)
Dijelovi fasade i dalje otpadaju, kaže Ramadan Hazirović (M. MIJOŠEK)

Gradnja fekalne odvodnje u neposrednoj blizini kuće u Rudarskoj ulici u Vodnjanu, glavni je uzrok oštećenja koja su nakon toga nastala na pročelju, tvrdi Ramadan Hazirović, vlasnik kuće.

- Ovo je žalost, katastrofa, kaže Hazirović dok nam pokazuje duboka oštećenja na fasadi, za koja najodgovornijima smatra investitora radova, tvrtku Pragrande, kojoj se obratio u više navrata tražeći sanaciju oštećenja. Pismeni odgovor dobio je u rujnu te se navodi da su oštećenja na Hazirovićevoj kući nastala prije radova, koji su se odvijali u ožujku ove godine, a izvođač je bila tvrtka Roverija. 

Fotografije prije radova

Prvog rujna su Haziroviću, navodi se u dopisu koji potpisuje direktor tvrtke Pragrande Igor Stari, dostavili očitovanja nadzornog inženjera i izvođača radova izgradnje fekalne odvodnje dijela Trgovačke ulice. "Iz njihovih izjava razvidno je da drže da oštećenja na objektu nisu vezana za radove koje su izvodili, odnosno da je nastanak oštećenja prethodio tim radovima", stoji u dopisu. Radovi su, kako navode u Pragrandeu, započeli 14. ožujka, što proizlazi iz građevinskog dnevnika koji je vođen u skladu sa Zakonom, a s ciljem osiguranja dokaza, 13. ožujka fotografirana je i fasada kuće te su fotografiju dostavili Haziroviću.

"Zbog svega iznesenog nismo u mogućnosti kao investitor prihvatiti bilo kakvu odgovornost za štetu jer ista nije nastala kao posljedica naše investicije, odnosno radnji izvođača radova", navodi se u dopisu. No, Hazirović ne prihvaća takvo obrazloženje. Oko njegove kuće se radilo, kako kaže, pikamerom do dubine od 2,80 metara i to mu je oštetilo fasadu.

- Tada je to popucalo, kad su bili radovi. Došli su mi popravljati samo da zamaskiraju štetu, ali svaki dan mi otpadaju dijelovi fasade, i erte mi već pucaju, kaže Hazirović, dodajući da, prije nego što su radovi u ulici započeli, ne bi uložio u obnovu kupaonice 2.500 eura. Zgotovio ju je neposredno prije radova, a kupaonica se nalazi upravo s unutrašnje strane oštećenog dijela pročelja. Stoga se boji da će se oštetiti i novouređena prostorija kuće, rekao je Hazirović.

Drugi puta tražio pravdu

- Otkud prije je bilo oštećeno? Kuću sam kupio prije trideset godina, stara je oko sto godina, a fasada je betonska. Ja imam već 70 godina i ne mogu više održavati tu kuću kao prije niti se svađati sa svima, zaključuje. Stoga je prije nešto više od mjesec dana opet uputio dopis tvrtki Pragrande. Uložio je prigovor zbog, kako navodi u dopisu, njihovog predlaganja nekvalitetnog saniranja nastalog oštećenja, odnosno samo površinskog zatvaranja pukotine.

"Trenutno nastala oštećenja imaju utjecaj na unutrašnji dio zgrade, gdje se stvara vlaga, a površinsko zatvaranje oštećenja bi bilo samo privremeno rješenje", stoji u Hazirovićevom dopisu. Želio bi, stoga, garanciju na sanaciju kako bi se zaštitila njegova dugotrajna imovina, zaključio je. (P. LUKEŽ, snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter