Zbog bure more hladnije čak šest stupnjeva

nogi ovih dana pažljivije ulaze u svježe more (M. ANGELINI)
nogi ovih dana pažljivije ulaze u svježe more (M. ANGELINI)

Iako posljednjih dana temperatura zraka dobrano prelazi 30 stupnjeva, temperatura mora je niža od prosječne za ovo doba godine. Prema podacima koja je objavio portal Crometeo.hr, satelitska mjerenja i analize centra Adriatic Sea Forecasting System su pokazali da su površinske temperature mora na većem dijelu Jadrana niže od pola do čak tri stupnja Celzija u odnosu na prosjek.

Prema analizama centra, odstupanja su najveća uz crnogorsku i albansku obalu, ali i dio obale srednje i južne Dalmacije. Prosječne ili blago natprosječne temperature zabilježene su većinom na otvorenom moru. More na Jadranu najtoplije je uz istočnu talijansku obalu, a najviših 26 stupnjeva mjeri se oko poluotoka Gargano.

Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda u Hrvatskoj se temperatura mora kreće između 21 i 23 stupnja, koliko je izmjereno i u Puli i Rovinju. Od svih mjernih točaka izdvaja se Šibenik, gdje je izmjereno samo 19 stupnjeva. Tako je na šibenskim plažama više onih koji se odlučuju na sunčanje nego na kupanje.

Kada se temperature mora usporede s onima koje su znanstvenici rovinjskog Centra za istraživanje mora (CIM) instituta "Ruđer Bošković" zabilježili prije dva tjedna, na zapadnoj obali Istre je ipak došlo do najvećeg rashlađivanja. Na deset milja od obale temperatura mora je tada u površinskom sloju dostigla 29 stupnjeva, a pred Rovinjom 27 stupnjeva. (Aldo POKRAJAC)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter