Zbog baby booma u dogradnju vrtica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mali Grdelini sve su brojniji pa u Buzetu ponovo razmišljaju o dogradnji vrtica. - Proširenje djecjeg vrtica Grdelin prioritetna je investicija nakon što se dogodine rekonstruira uredaj za procišcavanje otpadnih voda, kaže gradonacelnik Valter Flego. U proracunu je stoga predviden dio sredstava za otkup zemljišta za proširenje vrtica. Cilj je 2010. godine projektirati, a 2011. poceti dogradnju postojece zgrade.

- Bilo je ideja da vrticu prepustimo bivše prostorije Parka preko puta zgrade vrtica. Angažirali smo projektanta koji je izradio troškovnik preuredenja prostora za jednu vrticku skupinu, za svojevrsni izdvojeni pogon vrtica, no zbog cijene od oko 50.000 eura potrebnih za prenamjenu 99,6 cetvornih metara površine, pokazalo se da je to strašno skupa investicija. Prostor smo dali na javnom nadmetanju u zakup na pet godina i uskoro potpisujemo ugovor s tvrtkom koja je odabrana kao najpovoljniji ponuditelj, što znaci da smo odustali od ideje preseljenja jedne vrticke grupe i okrecemo se kupnji zemljišta te projektiranju i proširenju vrtica na postojecoj lokaciji, kaže Flego.

Jedina predškolska ustanova na istarskom sjeveru s više od tri desetljeca dugom poviješcu vec je nekoliko godina prava slika buzetskog baby booma. U ovoj pedagoškoj godini polazi je 207 mališana u devet skupina. Otkako su dogradnjom vrtica 2005. otvorene dvije jaslicke skupine, u vrtic primaju i mališane od godinu dana. Posljednja dogradnja trebala je zadovoljiti potrebe dviju novih grupa, no u rujnu pretprošle godine osnovana je još jedna, a prostor za nju osiguran je prenamjenom vrtickog hola.

Ravnateljica Marija Crnac kaže da je u vrticu kao u košnici te izlaz vide u dogradnji da bi se osigurali primjereni unutarnji i vanjski prostorni uvjeti prema novim standardima o predškolskom odgoju. Krajnji rok za uskladenje sa standardom je 2013. godina.


Podijeli: Facebook Twiter