Zbog autobusa daci umorni

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Osnovci iz sela Krbune na Picanštini ustaju u šest sati ne bi li uhvatili školski autobus, koji pola sata kasnije krece iz Gologorickog Dola put Potpicna. Ondje, naime, nastava mladim razredima pocinje u 7.15 sati, a starijima 15 minuta kasnije.

Ono što je drugima tzv. nulti sat, njima je – prvi. Toliko rano žveljarine nije navijala ni Lovrakova družba Pere Kvržice. A u Potpicnu je tako vec 15-ak godina, a kvaka je u tome što - kako doznajemo od Nade Peršic, nove ravnateljice škole - isti autobus nastavlja po djecu iz Kršana, Kožljaka i Šušnjevice koja polaze školu u Cepicu.

Ruta se ponavlja i po završetku nastave pa mladi potpicanski školarci satnicu moraju ostvariti do 11.30 sati.

- Jedina smo škola na Labinštini koja prvi sat održava tako rano! Putnici, a to je vecina naših ucenika iz okolnih sela, doista ustaju prerano pa budu umorni. Pogotovo im je teško zimi, po hladnoci i lošem vremenu, kaže Peršic.

Veli da se i prethodni ravnatelj zalagao za odvojeni prijevoz ucenika dviju škola, što bi omogucilo pocetak nastave u uobicajenih osam sati. Vjeruje da su napokon na putu da doskoce problemu. Nadležni, kaže, imaju sluha premda je prijevoz zbog raspršenosti podrucja dosta zahtjevno organizirati.

Medu dacima iz OŠ "Ivan Goran Kovacic" u Cepicu ranoranioci su Kršanci. Oni, premda nastava u mjestu udaljenom svega oko pet kilometara pocinje u 8.15 sati, na bus moraju sat vremena ranije jer linija ide preko Kožljaka i Šušnjevice. U cepickoj smo školi, medutim, doznali da bi se, po dogovoru s nadležnima, toj nelogicnosti brzo trebalo stati na kraj.

Brige zbog ranog napuštanja kreveta muce i osnovce iz Štrmca, koji školu pohadaju u Nedešcini. Ondje korijerom stižu nešto prije sedam, iako prvi sat zvoni u 7.45 sati. Isti bus, naime, potom ide po njihove školske kolege u Šumber (a kasnije vozi i srednjoškolce u Labin).

- Pocinjemo prije osam sati jer je besmisleno da djeca iz Štrmca toliko cekaju. Upozoravala sam na to nadležne, a i roditelji su zahtijevali odvojeni prijevoz, cak i izravno od resornog županijskog odjela, rekla nam je Klara Švraka, ravnateljica nedešcanske osmoljetke.

Resorni županijski procelnik Mladen Dušman kaže da je problem ranog pocetka nastave u Potpicnu obuhvacen javnim natjecajem za prijevoz ucenika u školama (ciji je osnivac Županija), a koji je pred zakljucenjem.


Podijeli: Facebook Twiter