Zbog ATP-a ne mogu spavati

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svake godine s ljetom, turistima i gužvama u Umag uobicajeno dodu i problemi s bukom zbog nocnog života, što se posebice odnosi na Stella Maris, zbog kojih muku muce prvi susjedi, stanovnici naselja Punta. Upravo su oni prošlog tjedna pokrenuli peticiju medu gradanima zbog, kako u njoj piše, "preglasne glazbe i flagrantnog remecenja javnog reda i mira iz nocnih klubova, a posebice s teniskog stadiona u samom središtu Stella Marisa, koji daju ritam 'ljetnoj zabavi' do ranih jutarnjih sati".

Ljeti odlaze iz svojih domova
Tekst peticije potpisao je Želimir Mikulaš, koji je objasnio problem zajedno s Antom i Ljubicom Škopac. Odgovorni, po njima, sjede u gradskoj upravi, gdje se izdaju dozvole za takvo radno vrijeme. To "zagadenje i nasilje" nad njima uskoro ce se vinuti do neba, jer pocinje - za mnoge zabavan, a za njih mucan - teniski ATP turnir, zbog kojeg više od deset dana nece moci živjeti.

Prvi dio prikupljenih potpisa vec su dostavili gradskoj upravi, tražeci da se radno vrijeme ogranici do 1 sat u noci, a ne do 4, koliko je Grad dozvolio. Poseban dopis poslali su premijerki Jadranki Kosor od koje traže zaštitu svog Ustavom zagarantiranog prava na nocni mir i zdrav život.

"Iako je miran san tijekom ATP-a za nas vec godinama misaona imenica, gradska vlast se ograduje od poduzimanja strožih mjera, okrivljujuci za ovakvu situaciju zakonodavca koji je donio loše propise. Nepostojanje volje da se stvari riješe i zatvaranje ociju pred neadekvatnim lokacijama i tehnickim uvjetima za glasnu muziku tijekom noci, doveli su do toga da se mnogi gradani tijekom tih dana cak isele iz svojih domova da bi si osigurali odmor, koji je svojim neradom vlasnicima nocnih klubova omogucila sanitarna inspekcija. Jasno nam je da su mladi u potrazi za zabavom, ali ona se najviše odvija vani, ispred lokala. Suština je u tome da dosad od žalbi gradskim dužnosnicima, komunalnim redarima, inspektorima i policajcima nije bilo velike koristi", piše u peticiji.

Vec od 1. srpnja nocno lupanje basova, tvrde oni, dolazi iz lokala Jimmy Woo i Goldfish, tamo je i American bar, dok su s Planetom poteškoce riješili prijašnjih godina. Izgleda da je Planet, gdje se puštaju narodnjaci, više puta ugostio inspekciju i platio kazne, tvrdi Ljubica Škopac, pa se sada u tom lokalu manje "lupa".

- Vec 15 godina trpimo buku iz Stella Marisa. Od prvog dana ovog mjeseca to se dogada svaku noc, glazba do 4 ujutro trese nam i zidove u kuci. A uskoro ce se to pogoršati zbog ATP-a, kada se decibeli poslovicno nekontrolirano pojacavaju. Svaki dan imamo sve više potpisa na peticiji, ocekujemo ih više od stotinu, a nastavit cemo ih prikupljati tijekom cijele godine. Turizam je totalno podbacio, dobar dio privatnog smještaja na Punti je prazan, a i naši stalni gosti odbijaju doci za vrijeme ATP-a. Zvala sam policiju, koja kaže da ništa ne može, potom sam zvala MUP u Zagrebu, gdje su mi rekli da im pošaljem cjelokupnu dokumentaciju. Zagrebacka inspekcija kaže mi da problem moraju riješiti gradska vlast i lokalna sanitarna inspekcija, kaže Škopac.

Inspekcija mora doci s mjeracem buke
Dodala je da je mnogo puta nocu zvala recepciju u Stella Marisu i susjednom hotelu Umag. Svugdje se turisti žale zbog buke, a, tvrdi ona, direktori tih objekata ništa nisu poduzeli. Cula je da policija nocu zna primiti i stotinu poziva zbog preglasne glazbe. Zna da policajci idu na teren, ali kada odu, muzika je ponovno glasna, a slicno je i kad dode inspekcija mjeriti buku - vlasnici lokala smanje glasnocu jer znaju kad inspektori dolaze. Ti lokali, veli ona, moraju smanjiti decibele i njima omoguciti san barem nakon 1 sat. No, dogada se najcešce suprotno - lokali imaju dozvolu do 4, a redovito lupaju do 6 sati ujutro.

Dragica Steka, cija je kuca u neposrednoj blizini stadiona i Planeta, pak veli da nakon toliko godina mora za vrijeme ATP-a seliti izvan Umaga, u selo Marincici, jer samo tako može mirno spavati i normalno živjeti.

Zamjenik gradonacelnika Mauro Jurman kaže da je radno vrijeme ugostiteljskih lokala u nadležnosti Gradskog vijeca te da su za provedbu i kontrolu njegovih odluka nadležne državne institucije, u ovom slucaju sanitarna. Policija može izaci na teren i provjeriti ima li lokal dozvolu za radno vrijeme - zimi je do 24 sata u gradu, odnosno dva sata duže što se može dozvoliti temeljem posebnog zahtjeva, a ljeti je to do 2 sata u centru, odnosno do 4 sata u turistickom naselju Stella Maris. To je, veli, on u interesu turisticke ponude.

- Lokalna samouprava donosi odluke, ali nema nadležnosti kontrolirati provedbu. Inspekcija mora doci s mjeracem buke. Dogovorili smo s Istraturistom da njihovi zaštitari svaku noc drže pod kontrolom buku, ako bude pretjerana. Medutim, više od glazbe mislim da smeta buka ljudi i automobila koji se skupljaju oko stadiona, ali i vandali. Živim u Komuneli i neku noc se jako glasno cula muzika iz Planeta, ali trpimo, napomenuo je Jurman.


Podijeli: Facebook Twiter