Zbog Assangea hitna sjednica OAS-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Organizacija američkih država (OAS) u četvrtak je u Washingtonu hitno sazvala sjednicu na kojoj će raspravljati o odnosima Ekvadora i Velike Britanije nakon što je Quito dao politički azil Julianu Assangeu koji se sklonio u njegovo veleposlanstvo u Londonu.

Ta je izvanredna sjednica sazvana za 22.30 sati po srednjoeuropskom vremenu u sjedištu OAS-a, a bit će posvećena odnosu Ekvadora i Velike Britanije, dodaje se u priopćenju te organizacije koja okuplja tridesetak zemalja.

Osnivač mrežne stranice Wikileaks se od 19. lipnja krije u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu. Quito mu je u četvrtak odobrio politički azil, ocijenivši da mu je život ugrožen nakon što je objavio stotine tisuća tajnih američkih dokumenata.

Na konferenciji za novinare u Londonu britanski ministar vanjskih poslova William Hague rekao je da je njegova zemlja razočarana što je Ekvador dao politički azil Assangeu, kojega Švedska traži zbog optužbe za silovanje. Hague je potvrdio da Velika Britanija neće dopustiti da Assange slobodno napusti zemlju.

Ekvadorska vlada ne isključuje mogućnost podnošenja tužbe Međunarodnome sudu pravde (ICJ) u Den Haagu ne bi li prisilila Veliku Britaniju da pusti Assangea.


Podijeli: Facebook Twiter