Zbog antene na Monte Magnu prodaju kucu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gotovo su dva mjeseca prošla otkako je na kuci Janka Žužica na Monte Magnu preko noci "niknula" antena T-Coma. Ogorceni susjedi, zabrinuti zbog štetnih zracenja i u strahu za svoje zdravlje, na sve nacine pokušavaju maknuti spornu antenu - zvali su u Grad, pisali peticiju, nazivali komunalne redare i raznorazne inspekcije, no riješilo se nije ništa. Upit o tome koja je oprema montirana poslali su i T-Comu, no odgovor nisu dobili. Antena na kuci HDZ-ova vijecnika i prekaljenog borca za ekologiju i dalje stoji.

Zracimo se 24 sata dnevno

Žužicevi susjedi koje smo za našeg dolaska zatekli tvrde nam da su vec poceli osjecati negativne posljedice po zdravlje. Dok neke boli glava, drugi se žale na poremecenu probavu, a treci na povecan šecer u krvi. Susjeda Jadranka Radetic-Ivetic, koja živi tocno preko puta Žužica, ogorcena na situaciju u kojoj je prisiljena živjeti, cak razmišlja prodati kuci i otici.



- Još je žalosnije što je Žužic predsjednik mjesnog odbora te je, kada ga je trebalo birati, sve susjede nagovarao da ce baš on najbolje braniti naše interese. Dvije generacije stvarale su i ulagale u ove domove. I tek kada misliš da si sve sredio i da ceš na miru uživati netko te odluci zraciti, i to 24 sata na dan. I kod mene su mjerili, no rezultati mi zapravo nisu ni bitni. Ja ne želim pristati ni na kakvo zracenje, veli ona.

Dodajuci da Hrvatski telekom u svojim smjernicama o elektromagnetskim poljima istice i suradnju s lokalnim vlastima u usaglašavanju o smještaju osnovnih postaja, navodi da u ovom slucaju nije bilo tako.

- Lokacija se direktno protivi dokumentu Prostornog uredenja Istarske županije. Na javnoj tribini "Vi pitate, Boris odgovora" gradonacelniku smo postavili pitanje je li bio upoznat s namjerama operatera i on je odgovorio da nije. To znaci da operater ne poštuje ni lokalnu vlasti ni stanovnike, kaže Radetic-Ivetic.

Mjerenje ovisi o visini i vremenu

- Udaljenost bazne stanice od prve obiteljske kuce iznosi oko 12 metara, mislim da je time sve receno. Reda radi navest cu koga smo dosad sve kontaktirali i kome pisali prijave: inspekciji Ministarstva graditeljstva, Ministarstvu prometa - inspekciji za elektronicke komunikacije, sanitarnoj inspekciji Ministarstva zdravstva, gradonacelniku, vijecnicima grada Pule, strucnim gradskim službama.

Cjelokupan rezultat je nula, nitko nije poduzeo ama baš ništa, tvrdi jedan od prvih susjeda Elvin Kostešic. (Piše Borka PETROVIC, snimio Saša MILJEVIC)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. OPŠIRNIJE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter