Zbog Alzheimera pati cijela obitelj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U pulskom Domu za starije i nemocne osobe "Alfredo Štiglic" u utorak je održana konferencija za novinare u povodu Svjetskog dana Alzheimerove bolesti. Prisustvovali su brojni predstavnici institucija i udruga koje se brinu o osobama oboljelim od te bolesti te predstavnici županijske i gradske samouprave.

Svi se slažu da briga o oboljelima od Alzheimerove bolesti zahtijeva cjelovit, multidisciplinaran pristup u koji mora biti ukljucena šira zajednica.

Procelnica županijskog odjela za zdravstvo Sonja Grozic Živolic rekla je da je model po kojem su u brigu o oboljelima ukljuceni svi sektori (od Centra za socijalnu skrb, lokalne i županijske samouprave, opce medicine i psihijatrije) dobra praksa koja bi se trebala proširiti na cijelu Istru. Uskoro ce se ovakav nacin skrbi poceti provoditi u Domu u za starije i nemocne u Novigradu.

Ivica Šain iz Udruge za Alzheimerovu bolest Istarske županije, koja djeluje u Mažuranicevoj ulici, takoder smatra da je cjelovit, interdisciplinaran pristup oboljelima dobar nacin, a važno je da se cjelokupna skrb obavlja na jednom mjestu.

- Dom "Alfredo Štiglic" je jedini koji provodi multidisciplinarni pristup oboljelima, a sve to zahtijeva puno volje, ali i novca. Mi radimo i s clanovima obitelji oboljelih i osobljem, što je iznimno važno jer je pristup oboljelima od Alzheimerove demencije specifican. Skrb o takvim pacijentima clanovima obitelji je velika emocionalna patnja, a osoblje koje radi s oboljelima izloženo je posebnom obliku stresa, rekao je Šain.

Lijecnica opce prakse Andela Pocekaj rekla je da se u posljednje vrijeme sve cešce susrece s Alzheimerom te da se radi o podmukloj bolesti zbog koje pati cijela obitelj. Istaknula je da je potrebno više ustanova poput "Štiglica" koje ce skrbiti o oboljelima na odgovarajuci nacin.

Dragutin Breški, voditelj psihijatrije u pulskoj Opcoj bolnici, kazao je da su se nekad oboljeli od Alzheimera smještali na odjel psihijatrije, što, po njegovom mišljenju, nije pravo mjesto za lijecenje jer se program za dementne razlikuje od onoga za primjerice duševne bolesnike ili mentalno retardirane osobe.

- Psihijatrija je prvenstveno ustanova za duševne bolesnike, stoga su centri poput "Štiglica" primjereniji, rekao je Breški te dodao da ce se program koji se provodi u "Štiglicu" poceti provoditi u svim domovima za starije i nemocne osobe. (N. SOFTIC)


Podijeli: Facebook Twiter