Zbližavanje s tradicijom zidnog slikarstva


U Kući fresaka u Draguću predstavljena je izložba radova nastalih tijekom radionice o zidnom (fresko) slikarstvu koje je vodio iskusni slikar fresaka Hari Vidović. Na radionici su sudjelovali učenici nižih razreda osnovnih škola iz Cerovlja, Buzeta, Selca i Roča, Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile iz Pazina, te studenti Akademije primijenjenih umjetnosti iz Rijeke.

Četrdesetak radova nastalih u sklopu aktivnosti projekta REVITAS II postat će, uz radove međunarodne likovne kolonije u kojoj su sudjelovali Lovro Artuković, Rajko Čuber, Ugo Gazzola, Dubravko Mataković i Silvo Šarić, fundusom Kuće fresaka. Načelnik Općine Cerovlje Emil Daus ovom je prigodom zahvalio Istarskoj županiji i Regiji Veneto te ministarstvima turizma i kulture na financijskoj podršci koja je omogućila otvorenje Kuće fresaka, čije se vrata otvaraju u petak, 26. lipnja u 11 sati.

Uvjeren da će ovaj objekt doprinijeti promociji Draguća, ali i upotpuniti turističku ponudu središnje Istre. Voditelj projektne aktivnosti Revitas II, Vladimir Torbica, pročelnik županijskog Upravnog odjela za kulturu, zahvalio je sudionicima radionica, koji su inspiraciju tradicijom i kulturnom baštinom primijenili u praksi kroz izradu fresaka.

Torbica je dodao kako je i to jedan od ciljeva Zavičajne nastave, dakle zbližavanje tradicije s aktivnostima i manifestacijama koje se odvijaju na području Istre. Naime, projekt Zavičajne nastave odvijat će se u nekoliko faza, a započinje s predškolskim odgojem u dječjim vrtićima Istre koji provode program na hrvatskom i talijanskom jeziku, nastavlja se u osnovnim i srednjim školama u Istarskoj županiji.

Voditelj radionice Hari Vidović izrazio je zadovoljstvo brojem polaznika i njihovim radovima, a zahvalan je što je uključen u ovaj projekt, a to je, kaže, ujedno i priznanje za njegov dosadašnji rad u Roču. Nada se kako će otvorenjem Kuće fresaka ovakve i slične radionice postati redovna aktivnost i u Draguću. Zadovoljni su naravno i polaznici koji su tijekom radionice posjetili Beram, Hum i Roč, gdje su uz Draguć, imali prigode upoznati najzanimljivije i najljepše istarske freske. To im je itekako pomoglo i olakšalo u stvaranju vlastitih interpretacija motiva sa starih zidnih slika u istarskim crkvicama. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter