Zbirka M. Sambija: Duboke, snažne i izražajne pjesme

Elis Deghenghi Olujic i Mauro Sambi (Alen Kalebić/La Voce del Popolo)
Elis Deghenghi Olujic i Mauro Sambi (Alen Kalebić/La Voce del Popolo)

Duboke, snažne i izražajne pjesme Zorno je da autor ima puno znanja, to je pjesnik koji Predstavljanje pjesničke zbirke Maura Sambija "Diario d'inverno" (Zimski dnevnik) održano je u pulskoj Zajednici Talijana, a o stvaralaštvu tog autora, rodom Puljanina nastanjenog u Padovi gdje predaje kemiju na sveučilištu, govorila je dr. Elis Deghenghi Olujić s Odjela za studij na talijanskom jeziku Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Deghenghi Olujić je naglasila da je njegovo stvaralaštvo vrlo kvalitetno, te da u ovoj pjesničkoj zbirci donosi sonete i druge metričke vrste, sve besprijekorno što se tiče ritma, pjesničke strukture i sadržaja. - Riječ je o učenom pjesniku, i njegova je knjiga jako duboka gdje dolazi do izražaja punoća stihova, snažna izražajnost i perceptivnost, ima i autobiografskih momenata, a to je i primjer knjige poput pravog živog organizma. Zorno je da autor ima puno znanja, to je pjesnik koji prevodi i velikog Shakespearea, a šaroliki se spektar osjećaja i misli otvara čitateljima kada iščitavaju ove stihove, koji su upravo podložni za višestruko iščitavanje i analizu, kazala je dr. Deghenghi Olujić. 

Autor je pročitao nešto od svoga stvaralaštva, govorio je o konkretnim motivima koji su ga naveli da napiše ove pjesme, a osvrnuo se i na sam proces nastajanje ove knjige, ističući da su neke od tih pjesama bile dugo prisutne u njemu, samo su se trebale iskristalizirati za objavu.

Za glazbeni intermezzo bio je zadužen mladi talentirani pijanist, učenik pulske podružnice Centra za klasičnu glazbu "Luigi Dallapiccola" Marin Premate koji je odsvirao dvije Chopinove skladbe. (V. BEGIĆ) 


Podijeli: Facebook Twiter