Zbirka Faggian u riječkom MMSU-u

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mnoga djela iz ove zbirke idealno bi popunila praznine u našem fundusu, kazala je kustosica Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci Vilma Bartolić na konferenciji za novinare, održanoj uoči otvaranja izložbe na kojoj će publici biti predstavljena zbirka umjetnina istarskog kolekcionara Alberta Faggiana.

Faggian se kolekcioniranjem umjetnina bavi više od 30 godina tijekom kojih je stvorio zbirku u kojoj se nalazi oko 350 djela 180 uglavnom hrvatskih umjetnika, nastalih od sredine 19. stoljeća do današnjih dana, a na izložbi koja se otvara u četvrtak u 19 sati publici će biti predstavljeno 130 ponajboljih radova.

Po ocjeni stručnjaka, riječ je o zbirci koja fascinira kvalitetom djela, od kojih bi većina mogla krasiti stalne postave hrvatskih muzeja, dok bi gotovo svi imali mjesta u muzejskim fundusima. U zbirci ne samo da su zastupljena najveća imena hrvatske povijesti umjetnosti u zadnjih 150 godina, nego i neka antologijska djela pojedinih umjetnika. Pritom, najveći dio zbirke obuhvaća razdoblje hrvatske moderne umjetnosti koja je zastupljena imenima svih velikana koji su je obilježili: Bukovac, Račić, Kraljević, Meštrović, Uzelac, Steiner, Rojc, Tartaglia, Gecan, Junek, Babić...

U Zbirci Faggian mjesto su našla i vrhunska ostvarenja Šimunovića, Glihe, Kulmera, Murtića, Stančića, Ivančića, Kinerta, Price, Sedera, Šuteja, Bakića, a da prati suvremene trendove potvrđuju radovi afirmiranih autora poput Stošića, Korkuta, Todorovića ili Lovre Artukovića do čijih je radova prilično teško doći.

- Mislim da će za svaki  sladokusac na izložbi pronaći nešto što će ga  interesirati, kaže vlasnik kolekcije.

- Ljubav, bolest, strast ili ludost... ni sam više ne znam  kako bih sve nazvao kolekcioniranje. Međutim, činjenica je da se u trenutku kad steknete zavidnu količinu umjetničkih djela u vama mora probuditi osjećaj da ste to dužni predstaviti javnosti. Ljudi koji su to slikali ili klesali nisu to radili za mene. Ova je zbirka dio kulturnog blaga Hrvatske i tko sam ja da je držim u dnevnom boravku samo za sebe, kaže  Faggian.

Rijeka je drugi grad u kojem Albert Faggian predstavlja svoju zbirku umjetnina, a to nije bez razloga. U Rijeci je završio studij prava, godinama je igrao košarku, a kupio je i "Novi list" u kojem je, kako je naglasio, izuzetno srdačno i susretljivo dočekan. - Zbog toga ovu izložbu posvećujem svim radnicima "Novog lista" - poručio je na konferenciji. (Nela VALERJEV OGURLIĆ/NL, snimio Petar FABIJAN)


Podijeli: Facebook Twiter