Zbirka Faggian u Puli

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kad sam se davne 1980. godine domogao grafike Renata Percana "Izvorišta" i kada sam ju objesio na zid bio sam oduševljen. Tada nisam znao da je to pocetak mog kolekcionarstva, a to je eksplozivna stvar koju ne možete kontrolirati i koja je svakodnevno promjenjiva, rekao je Albert Faggian pulski poduzetnik i kolekcionar na otvaranju izložbe njegove zbirke koja je postavljena u Multimedijalnom centru LUKA i u staroj tiskari Muzeja suvremene umjetnosti Istre.

Muzejski kustos Mladen Lucic, kurator izložbe i autor teksta monografije Zbirke Faggian kazao je, citirajuci ruske satiricare Iljif Petrof, da kolekcionare treba voljeti kakvi god oni bili te da je njihovo postojanje nakon raspada samoupravnog socijalizama neophodno za postojanje tržišta umjetnina.

Gorka Ostojic Cvajner, ravnateljica MSUI-a podsjetila je prisutne da Faggian potice iz obitelji koja je oduvijek cijenila umjetnost te je pohvalila sve suradnike muzeja i MMC-a na brzini postavljanja izložbe i stvaranja popratnog materijala

Pulska se publika ovom prilikom mogla prvi put upoznati s najvrjednijim djelima zastupljenim u Zbirci Albert Faggian. Radi se o jednoj od najboljih i najbrojnijih privatnih zbirki u Hrvatskoj koja sadrži više od 300 slika, skulptura, crteža i grafika od 180, uglavnom hrvatskih umjetnika, nastalih od sredine 19. stoljeca sve do danas.





Na otvaranju u MMC-u LUKA te u staroj tiskari MSUI-a Puljani su mogli pogledati oko 230 radova, sve redom djela velikana hrvatske umjetnosti kao što su Vjekoslav Karas, Vlaho Bukovac, Miroslav Kraljevic, Josip Racic, Bogumil Car, Vilko Gecan, Milivoj Uzelac, Ljubo Babic, Vladimir Becic, Milan Steiner, Leo Junek, Oskar Herman, Antun Augustincic, Mario Detoni, Vojin Bakic, Dušan Džamonja, Miljenko Stancic, Ljubo Ivancic, Oton Gliha, Ferdinand Kulmer, Boris Bucan i mnogih drugih.

Istarske umjetnicke snage zastupaju djela autora kao što su Josip Crnobori, Bruno Mascarelli, Gualtiero Mocenni, Marcelo Brajnovic, Josip Diminic, Ivan Obrovac, Robert Pauletta, Bojan Šumonja, Eros Cakic, Fulvio Juricic i Tea Bicic.

Izložba ostaje otvorena do 25. rujna. (Piše B. VINCEK;Snimio S. MILJEVIC)


Podijeli: Facebook Twiter