Žbanic: Zabrana je vrhunski primitivizam

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što je Ministarstvo kulture Federacije Bosne i Hercegovine zabranilo Angelini Jolie snimanje filma «Untitled Love Story» na podrucju tog BH enititeta razbuktale su se strasti medu tamošnjim filmašima i sedmom silom.

Odluku o zabrani ministar Gavrilo Grahovac donio je nakon takvog zahtjeva udruge «Žene-žrtve rata» koja okuplja Bošnjakinje koje su tijekom rata u BiH bile izvrgnute seksualnom zlostavljanju i silovanjima.

No, bosanskohercegovacka redateljica Jasmila Žbanic i umjetnicka udruga «Deblokada» su oštro osudili poteze vlasti Federacije BiH. Redateljica filma «Grbavica» zatražila je da se trenutacno poništi odluka ministarstva.

- Smatramo da poništavanje odobrenja za snimanje filma redateljice Jolie predstavlja vrhunski primitivizam i totalitarizam. Naša solidarnost sa ženama žrtvama rata neupitna je. Nažalost, iza ove zabrane ne stoje nikakvi plemeniti motivi, bol i ostali razlozi koji se spominju, istaknula je u priopcenju Jasmila Žbanic, koja ima potpuno povjerenje u redateljicu Angelinu Jolie, kao i u glumacku i produkcijsku ekipu iz BiH.



Još burnija reakcija došla je od ministra kulture Kantona Sarajevo Emira Hadžihafizbegovica.

- Davno sam rekao da tamo gdje prestaje logika pocinje Bosna. U ovom trenutku sam daleko od Bosne, ali ne mogu vjerovati da je takva odluka zaista donijeta. Zar tako zahvaljujemo UNICEF-ovoj ambasadorici dobre volje što tretira vec zaboravljenu bosansku tragediju? Zar tako zahvaljujemo što je posjetila našu sirotinju u Goraždu? Zar tako zahvaljujemo što je angažirala pet ili šest naših glumaca, a Zani Marjanovic dala glavnu ulogu? Zar nije bolje da umjesto informacija o zemlji opasnog življenja i ekstremista koji dižu policijske stanice u zrak, u svijet ide prica o Bosni u kojoj holivudske zvijezde šetaju svoju djecu? Zar joj tako zahvaljujemo što ce nekoliko milijuna maraka ostaviti u našoj zemlji? Žene iz Udruge «Žene-žrtve rata» poštujem i duboko suosjecam s njima, no porucujem im da ne sumnjaju u odluku jedne sjajne glumice i covjeka kakva je Zana Marjanovic, koja sigurno ne bi prihvatila raditi nešto što dezavuira tragediju bosanske žene, izjavio za «Oslobodenje» Hadžihafizbegovic.

Na ovaj problem slicno su reagirali i brojni mediji u BiH, takoder oštro osudujuci zabranu snimanja.

- Vec u utorak tijekom dana podnijeli smo ponovo sve papire. Praksa je da se dozvola za snimanje izdaje na osnovi sinopsisa što smo mi prvobitno i predali ministarstvu, rekao je Edin Šarkic, iz producentske kuce «Skaut Film» iz Sarajeva, koja radi na Angelininom filmu.

- Prica o muslimanki koja se zaljubi u svog silovatelja Srbina naprosto nije tocna. Nitko nije imao priliku procitati scenarij. U svakom slucaju, uvjeren sam kako ce problem biti riješen do kraja tjedna, zakljucio je Šarkic.


Podijeli: Facebook Twiter