Žbandaj: Umjesto obnove stare - gradit će novu školu

Sablasno prazna zgrada, djeca su u školi u Sv. Lovreču (Elio VELAN)
Sablasno prazna zgrada, djeca su u školi u Sv. Lovreču (Elio VELAN)

Pitanje na koji način Grad Poreč namjerava osigurati kvalitetnu nastavu za djecu koja žive u Mjesnom odboru Žbandaj poprima iz dana u dan nove konture. Kao što je poznato prvotni natječaj za izbor izvođača radova preuređenja i proširenja zgrade područne škole je poništen. Na prošlotjednoj sjednici Gradskog vijeća gradonačelnik Poreča Edi Štifanić je objasnio da su pristigle ponude premašile predviđeni trošak. Umjesto planirane potrošnje od nekih četiri milijuna kuna, tvrtke koje su se javile na natječaj ponudile su cijenu od najmanje devet milijuna kuna za predviđene radove.

Gotovo do srpnja

Posljedično, gradska uprava će biti primorana sastaviti novi natječaj što nije baš jednostavna procedura. Radi se novi plan i slijedom toga piše se novi natječaj, a glede toga jučer smo telefonski razgovarali sa predsjednikom gradskog vijeća grada Poreča Adrianom Jakusom koji je ujedno i predsjednik Mjesnog odbora Žbandaj. Jakus nam je rekao da u gradskoj upravi ozbiljno razmišljaju o promjeni plana s obzirom da su analize pokazale da rušenje stare škole i izgradnja nove iziskuje daleko manje troškova. Dakle, prema Jakusovim riječima novi će natječaj biti sastavljen na temelju procedure rušenja stare i izgradnje nove zgrade koja će služiti djeci koja pohađaju prva četiri razreda područne osnovne škole.

Bez obzira na probleme gradonačelnik Poreča Edi Štifanić je u porečkoj vijećnici izjavio da nema odstupanja od planiranog datuma dovršenja radova. Rekao je Štifanić da će nova zgrada biti predana učiteljima i učenicima u srpnju iduće godine, dakle za manje od deset mjeseci. Adriano Jakus stoji iza Štifanićeve izjave, i on vjeruje da će škola biti dovršena do tog datuma ako sve bude teklo po planu.

Ponukani tim informacijama otišli smo u Žbandaj koji je udaljen osam kilometara od Poreča. Zgrada je prazna, jer shodno s planiranim početkom radova djeca od početka školske godine pohađaju nastavu u osnovnoj školi u Svetom Lovreču. Praznina pojačava dojam trošnosti lijepog, ali starog zdanja izgrađeno početkom prošlog stoljeća. Izgleda kao da nitko

ne živi u njoj već godinama, a ipak nastava je održavana do lipnja ove godine.

Čim smo parkirali auto ispred škole okupila se mala grupa mještana i počeo je razgovor uz popriličnu dozu sumnjičavosti. Svi su redom izbjegavali fotografiranje. U razgovoru smo osjetili blagu ironiju, neki šaljivo-gorki ton kojeg je tek jedna gospođa pretočila u jasniji stav. Ona je klimala glavom i kratko dobacila da ne vjeruje da će radovi biti gotovi u srpnju iduće godine s obzirom da novu školu obećavaju već 15 godina a možda i više.

Djeca putuju

Gospodin koji radi u obližnjoj mesnici konstatirao je da je škola prazna, a da radovi nisu počeli te da djeca pohađaju školu u Svetom Lovreču putujući svaki dan autobusom.

- Nastava započinje u trinaest sati i trideset minuta i završava kasno popodne, ponekad i u šest popodne. Jutarnja smjena je namijenjena djeci iz Svetog Lovreča. Ako roditelji rade ujutro što mislite kako žive djeca? Sami su cijeli dan, s roditeljima su tek navečer, upozorava spomenuti gospodin.

Na kraju kratkog susreta sa grupicom mještana čuli smo i slijedeću konstataciju: „Zar nije bilo bolje zadržati djecu u školi sve do točno utvrđenog datuma početka radova?“ (Elio VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter