ZB: Zaštita od tržišnih rizika, posebno franka

Mislav Merčep (M. ANGELINI)
Mislav Merčep (M. ANGELINI)

Predstavnici Zagrebačke banke su danas u Županijskoj gospodarskoj komori u Puli istarskim poduzetnicima predstavili instrumente zaštite od tržišnih rizika koji značajno smanjuju trošak njihova poslovanja. Mislav Merčep, stariji diler u Zabinom Sektoru riznica, kazao je da je u Hrvatskoj najzastupljeniji valutni rizik, a poslije njega i kamatni.      

- S valutnim rizikom suočen je velik broj tvrtki i građana, osobito oni koji su podignuli kredit s valutnom klauzulom u švicarskom franku. Ekonomska kriza navela je tvrtke da aktivnije razmišljaju o valutnom i kamatnom riziku, i to u situaciji stagnacije prihoda i malih profitnih marži. Naime, zbog volatilnosti tečaja i kamatnih stopa pozitivan poslovni rezultat može se pretvoriti u negativan i to u vrlo kratkom vremenu, rekao je Merčep. Primjera radi, volatilnost tečaja od 10 posto godišnje može uzrokovati pad prihoda od tri posto.

Zaštita od valutnih i kamatnih rizika u Zabi se provodi uz pomoć različitih instrumenata, kao što su Forward, FX Swap, FX opcije, Interest Rate Swap te kombinacija Forwarda i Interest Rate Swapa.

Instrumenti koje nudi Zaba mogu pomoći klijentima da izbace kamatni i valutni rizik iz bilance, računa dobiti i gubitka i izvještaja o novčanom tijeku tako da se klijenti mogu koncentrirati na svoj core biznis, a manje razmišljati o tome kako će se kretati valute i kamatne stope. Poanta je da klijenti zaštite svoju bilancu u skladu s budžetiranjem koje su donijeli na kraju prethodne godine i da u skladu s tim proračunskim planiranim vrijednostima usklađuju svoju bilancu, objasnio je Merčep.

Valter Šarić, direktor Zabinog istarskog regionalnog centra kazao je da je zaštita od tržišnih rizika posebno važna uoči ulaska Hrvatske u EU, odnosno na međunarodno tržište. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter