Zazvonila prva školska zvona u istarskim školama

Počelo je, počelo… (M. ANGELINI)
Počelo je, počelo… (M. ANGELINI)

Prvo školsko zvono danas je označilo početak nastavne godine za oko 21.400 učenika u Istri, a sa školskim će se brigama suočiti i 1.920 prvašića. U 48 osnovnih škola ukupno je 14.400 đaka, a 25 srednjih škola polazi 7.000 učenika. Podaci govore da je u osnovnim školama broj učenika u Istri nešto veći u odnosu na lani dok je u srednjim školama oko stotinu đaka manje.

Prvog dana nastave samo su 164 prvašića, od 1.280 učenika pazinske Osnovne škole Vladimira Nazora i njenih područnih škola, imala skraćeni raspored. Ostali su razredi odradili punih šest školskih sati, na kojima su upoznati s nastavnim planom i programom, kriterijima ocjenjivanja i pravilima ponašanja, saznajemo od ravnateljice Zdenke Turkalj Čohilj. Broj prvašića u blagom je porastu u odnosu na lani kada ih je bilo 158.

Najviše, 75, upisano ih je u matičnu školu, dok je u Gologorici tek jedan učenik, kao i lani. Gologorica je ujedno i najmanja škola na Pazinštini, s tek pet učenika.

Od 25 učenika prvog razreda rovinjske OŠ Vladimira Nazora samo je osam djevojčica i čak 17 dečkića. Pristigli su u pratnji roditelja i rodbine, a dočekala ih je ravnateljica škole Suzana Božac i razrednica Višnja Bubić Crnković te učenici drugog i četvrtog razreda koji su im priredili dobrodošlicu. U razred su dovedeni u pratnji osmašica, ruku pod ruku.

- Baš sam sretan što je počela škola. I uzbuđen, pa baš i nisam mogao najbolje spavati. Čemu se najviše radujem? Mmm, prijateljima, učiteljici i matematici, jer već znam čitati i pisati. Drago mi je što idem u školu i što imam nove knjige, pernicu i školsku torbu, u dahu nam je rekao simpatični prvašić Marko Vuksanić, koji je prvi dignuo ruku na pitanje tko će razgovarati za novine.

Sve tri rovinjske osmoljetke od danas su bogatije za pet novih razreda - po jedan u Talijanskoj osnovnoj školi "Bernardo Benussi" i OŠ Vladimira Nazora te čak tri u školi Jurja Dobrile (matična i područna u Rovinjskom Selu) - sveukupno 121 prvašić.

U OŠ Poreč krenulo je 148 prvašića, uključujući i područne škole u Žbandaju, Novoj Vasi i Velom Maju. Porečka škola sada broji ukupno 1.047 učenika. Prvi kontakt sa školom danas je imala i Viktorija Vošten iz Poreča.

- Nisam jako uzbuđena, ali drago mi je što je počela škola, znam već s kim ću biti u razredu, imam jednu prijateljicu, rekla nam je Viktorija. U drugu osmoljetku u gradu, Talijansku osnovnu školu "Bernardo Parentin", krenulo 17 je prvašića, a broji ukupno 119 učenika.

Jedan od 45 đaka prvoga razreda OŠ Matije Vlačića u Labinu je i Samoel Vidali. "Nemam pojma", odgovorio nam na pitanje što misli o tome kako će mu biti kada za nekoliko minuta prvi put sjedne u školske klupe. Premda je Samoel, ako malo razmislimo, dao posve iskren i točan odgovor, ipak je na nagovor mame Ketrin dodao da se voli družiti i igrati, što je značilo da se nada da će steći puno novih prijatelja. Priredba koju su im priredili stariji učenici prvašićima se izuzetno svidjela, a kada su ih učiteljice prozivale djelovali su vrlo zrelo, ni traga zbunjenosti ili nervozi.

Dok OŠ Matije Vlačića u odnosu na lani broji čak 22 učenika više, OŠ "Ivo Lola Ribar" bilježi pad za 17 prvašića, što znači da ih ima 53 jer je lani zabilježila rekordnih 70 polaznika prvog razreda. (redakcijski izvještaj)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA


Podijeli: Facebook Twiter