Zaživjelo samostalno stanovanje uz strucnu podršku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvo organizirano samostalno stanovanje uz strucnu podršku u Puli, i opcenito Istri, službeno je zaživjelo zahvaljujuci Centru za inkluziju i podršku u zajednici te Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi, koje financijski podržava projekt kojim se promovira vaninstitucionalna skrb o osobama s intelektualnim teškocama.

Prije tocno godinu dana proveden je pilot-projekt u kojem je sudjelovalo desetak osoba, korisnika programa "Zajednicki kroz život", u sklopu kojega su bile održavane radionice s ciljem osposobljavanja za svakodnevni život u obitelji i lokalnoj zajednici.

I ovog su puta mladi smješteni u zgradi na Verudi, iako na drugoj lokaciji, a stanovi u kojima žive tri djevojke i cetiri mladica nalaze se jedan nasuprot drugog.

- Prvi sam ušao u stan i u to sam ga vrijeme sam morao održavati. Spremao sam i kuhao, a do centra, gdje je bila ekipa, znao sam ici biciklom. Onda je došao Valter, kojeg sam uhodavao u kucne poslove, pa Žarko, i na kraju Branko, poceo je pricu Jadran, na kojega se Branko nadovezao rekavši da nije više mogao biti kuci u Lakošeljcima jer se stalno svadao s roditeljima.

Zato se poceo raspitivati o mogucnostima smještaja, no u pazinskom Centru za socijalnu skrb su mu kazali da se na njega ceka pet godina. Na srecu, pružila mu se prilika za život u stambenoj zajednici, a novim iskustvom je izuzetno zadovoljan.

Korisnicima koji su sudjelovali u pilot-projektu nije bio nikakav problem preseliti se na novu adresu, dok je novima ipak trebalo malo vremena za prilagodbu. To je slucaj Laure iz Šišana.

- Preko vikenda idem doma, ali u Puli mi je ljepše. Ujutro spremimo dorucak i nakon što pocistimo za sobom odlazimo u centar ili u klub. Ondje rucamo i sudjelujemo u raznim aktivnostima, od kojih mi je najdraže pjevanje. Nakon toga prošecemo gradom te se vracamo u stan, kazala je Laura.

Zahvaljujuci kreativnim radionicama koje se održavaju u centru korisnici kvalitetno provode popodnevne sate tijekom kojih izraduju satove, srca i ukrase, što su za vrijeme blagdana prodavali na štandu, a zaradenim novcem placaju si izlete na snijeg, ispricala je Melinda.

Kada je vrijeme lijepo, ekipa odlazi u šetnje, a oni kojima su roditelji dozvolili vecernje izlaske vikendom se zabavljaju u nekom kaficu ili diskoteci. Ponekad medu njima izbije svada, kazali su korisnici, no buduci da su svi prijatelji na pomirenje ne trebaju cekati dugo.

- Projekt je poceo u listopadu prošle godine te u njemu sudjeluju korisnici kojima je priznato pravo na skrb izvan vlastite obitelji. Ovakvo zbrinjavanje je kvalitetnije od institucionalnog jer osobe mogu ostati u svom kraju, odnosno blizu obitelji i prijatelja.

Unatoc tome, kod nas se još uvijek grade nove ustanove, dok organiziranom samostalnom stanovanju nije posveceno dovoljno pažnje. S vremenom ce to ipak biti uskladeno buduci da je socijalna politika Hrvatske i Europske unije usmjerena prema deinstitucionalizaciji, rekao je predsjednik Centra za inkluziju i podršku u zajednici Marko Perkov te dodao da projekt organiziranog samostalnog stanovanja i poludnevnih boravaka namjeravaju širiti po cijeloj Istri.

Osim toga, u Puli bi uskoro trebala biti oformljena još jedna grupa koja ce takoder dobiti svoj stan. Perkov kaže da bi bilo lijepo kada bi se njegovim pronalaskom pozabavio Grad Pula, koji za sada nije ukljucen u projekt od kojega gradani imaju veliku korist. Na taj bi nacin, zakljucuje predsjednik centra, ujedno mogao biti smanjen trošak usluge.


Podijeli: Facebook Twiter