Zaživjela nova umjetnička platforma

U Strip čitaonici Mrkli Mrak posjetitelji će se moći upoznati sa svijetom stripa i novim naslovima (D. MEMEDOVIĆ)
U Strip čitaonici Mrkli Mrak posjetitelji će se moći upoznati sa svijetom stripa i novim naslovima (D. MEMEDOVIĆ)

Prilična gužva bila je preksinoć u Zagrebačkoj ulici u Puli, nedaleko semafora koji kontroliraju promet kod "žute škole". Mnoštvo ljudi došlo je bivšeg China shopa gdje je s radom službeno počeo novi prostor pod vodstvom nove umjetničke platforme HUIU – Hrvatskog udruženja interdisciplinarnih umjetnika, koje je osnovano krajem 2013., a predsjednik je Noel Mirković. Prostor je otvoren izložbom članova Vibora i Vjerana Juhasa, Katje Klibe, Uroša Raguža, Kristine Nefat, Noela Mirkovića, Ivane Tomić i Gordane Brborović, a tu je i strip čitaonica Mrkli mrak.

Natječaj za nove članove

Samo otvaranje proteklo je prilično neformalno uz pozdravne riječi potpredsjednice udruge Kristine Nefat. Inače, na staklu na ulazu u prostor piše Pop up store jer je to sinonim za dizajnerske dućane što znači da će se ovdje i prodavati dizajnerska roba članova udruženja, od tekstila, vaza, odnosno svega što ovdje ubuduće bude izloženo.

Udruga ima devet osnivača i tri nova člana a do 15. ožujka traje natječaj za nove članove pa očekuju da će se broj povećati, a natječaji će se održavati dva puta godišnje. Kako kaže Kristina Nefat prvi natječaj objavljen je krajem prošle godine što je bilo možda malo nezgodno vrijeme. Napominje i da je HUIU prva strukovna udruga koja djeluje na nivou Hrvatske a da je osnovana baš u Puli, a postoji mogućnost da se prošire po Hrvatskoj.

Strip čitaonica će biti otvorena cijelo vrijeme, svaki dan od 17 do 20 sati, a prostor će raditi i ujutro. Imaju i prostorije za sitotisak pa planiraju u što skorije vrijeme početi s edukativnim radionicama sitotiska, tako da će se vratiti starim tehnikama. U planu je i drugi niz radionica, od fotografije, video mappinga, videa…

"Imamo cijeli ciklus radionica za mlade koje će se odvijati ovdje", kaže Kristina Nefat.

Udruga ima privatni prostor

Članovima udruge je trebalo oko mjesec dana da urede prostor.

- To je naš privatni prostor koji sami plaćamo. U startu smo krenuli s našim novcima i pokušat ćemo dalje biti samoodrživi sa svim onim što ćemo unutra raditi. Imamo naše novce iz naših vlastitih projekata i usmjeravamo novac na ovaj prostor. Cilj nam je što prije pokrenuti sitotisak, raditi mini umjetničke serije - torbe, majice itd., da se uspije pokriti najam tako da budemo na nuli. Dakle, nije nam cilj zarada, nego da prostor bude namijenjen svima ali da ne proizvodi trošak, kaže Kristina Nefat. Prijavili su se na natječaje i zatražili sufinanciranje za sve te radionice, ali još ne znaju hoće li dobiti novac. Kako kaže, udruga okuplja ljude koji iza sebe imaju dosta godina rada i svatko ima svoj posao.

Cilj aktivnosti koje će HUIU provoditi u novom prostoru su razvijanje i stimuliranje hrvatske interdisciplinarne umjetnosti i kulture te promicanje svijesti o kulturi i kulturnim djelatnostima. Zato planiraju organizirati predavanja i javne tribine iz svih polja umjetnosti, kao i radionice u kojima bi se učesnike upoznavalo s tehnikama iz grafičkog dizajna, te likovne umjetnosti, filma, fotografije, stripa, glazbe i sl.

U Strip čitaonici Mrkli Mrak posjetitelji će se moći upoznati sa svijetom stripa i novim naslovima koji su zastupljeni na domaćem i stranom tržištu.

Josipa Bilela pobjednica natječaja za mlade modne dizajnere

Kristina Nefat je na otvaranju kazala da je prije dva dana završen natječaj za buduće mlade modne dizajnere u organizaciji HUIU-a te je predstavila pobjednicu Josipu Bilelu iz Strukovne škole. Njoj će HUIU financirati kolekciju te će ona nastupiti na Fashion Formu na Kaštelu 30. travnja kao najmlađa dizajnerica, a njena će se kolekcija potom moći kupiti baš u ovom novootvorenom prostoru.

Udruga je ušla u partnerstvo sa Školom primijenjenih umjetnosti i dizajna i Strukovnom školom. Kako je jako je mali interes učenika za tekstilnu struku htjeli bi im ovdje dati što više informacija i pružiti što bolji uvid u mogućnosti zapošljavanja ili samozapošljavanja jer potražnje definitivno ima na tržištu rada. (Mladen RADIĆ, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter