Zaz u Zagrebu: Cista energija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Francuska pjevacica Isabelle Geffroy, poznatija kao Zaz, sinoc je pred punom velikom dvoranom Doma sportova održala skoro dvosatni koncert, pruživši zagrebackoj publici nastup koji se može opisati kao 'cista energija'.

Istovremeno snažna i nježna, Zaz je u pratnji svoje grupe izvodila pjesme s prvog albuma, kojim je protekle dvije godine poharala svjetske glazbene ljestvice. U brzima je pokazala energiju kakvu na koncertima ima njezin sunarodnjak Manu Chao, a u sporijima ranjivost i senzibilitet slavne Edith Piaf.

Koncert je otvorila "Les passants", jedna od pjesama koju je, uz njezin najveci hit "Je veux", te "Le long de la route" i "Ni oui ni non", oko sedam tisuca ljudi u Domu sportova najbolje primilo, pjevajuci s njom na francuskom.

Unatoc tome što Zaz, kako je sama rekla, ne govori engleski, a vecina publika ne govori francuski, jezik nije bio barijera u komunikaciji s njom, s obzirom da je naucila nekoliko hrvatskih rijeci, kojima je pozivala prisutne da skacu, plešu, pa i vrište za potrebe njezinog iduceg albuma.

Publiku su rasplesale su i obrade, medu ostalim, jazz verzija pjesme "I'm so excited" The Pointer Sisters i "La vie en rose" Edith Piaf.

Izvodeci svoju mješavinu jazza, francuske šansone, gipsy swinga i rocka, Zaz je na koncertu bez stanke pjevala, plesala, skakala, svirala na caši, mijaukala i frktala, tražeci od publike jednaki angažman i odlucno im porucujuci, kao u pjesmi "Prends garde a ta langue", da misle svojom glavom i vjeruju u sebe.

Publika, u rasponu od predškolske djece do, u nešto manjem broju, starijih ljubitelja francuske šansone, ispratila je Zaz velikim pljeskom, pozvavši je na jedan bis.

Tridesetdvogodišnja pjevacica od pete je godine ucila svirati i pjevati, a razne glazbene utjecaje, od africkih, arapskih, andaluzijskih, latino i brazilskih, skupila je suradujuci s raznim blues i jazz sastavima. Prije nego što je pocela prodavati albume u milijunskim nakladama nastupala je po malim klubovima, ali i na pariškim ulicama.

Predgrupa u Domu sportova bio je Gypsy Swing Quartet Damira Kukuruzovica, koji je s nekoliko jazz skladbi dobro raspoloženu publiku pripremio za koncert. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter