Završno asfaltiranje - riva se uskoro pušta u promet


Više od dva mjeseca prije ugovorenog roka (31. srpnja) dovršena je izgradnja obalnog kolektora duž rive i u dijelu Flaciusove ulice. Današnjim završnim asfaltiranjem zajednica izvođača Viadukt-GP Krk-GK Varaždin finalizirala je kompleksan projekt vrijedan 56,6 milijuna kuna (s PDV-om).

Malo tko je vjerovao da radovi neće trajati dvije pune turističke sezone, međutim, što se tiče same prometnice, vozila bi mogla najkasnije idućeg tjedna ponovno prometovati rivom.

- Mi smo posao okončali, upravo postavljamo završni asfaltni sloj na prometnice, kako na rivu tako i na dio Flaciusove i Anticove ulice, dok će dionicu između dva Uljanikova ulaza asfaltirati pulska Cesta, vjerujem u iduća dva-tri dana.

Što se pak tiče krajobraznog uređenja uz nogostup, nemoguće nam je okončati te radove jer Grad još nije odlučio na koji će se način urediti nogostup. Predstoji nam, dakle, tek obilježavanje horizontalne signalizacije na prometnici i postavljanje znakova, te uklanjanje ostataka građevinskog materijala s dionice. Kako budemo uklanjali materijal tako ćemo čistiti obalni dio rive, prugu i kamene ploče, zadovoljno nam je rekao Vedran Cerovčec, Viaduktov voditelj izgradnje pulskog obalnog kolektora, potvrdivši da su radovi okončani dva mjeseca prije ugovorenog roka.

Što se, pak, tiče nedovršenih radova u dijelu Flaciusove ulice od pošte do bulevara, oni su trenutno u fazi mirovanja nakon otkrića antičkog broda prije dva mjeseca. Budući da arheolozi i konzervatori žele brod izvaditi i konzervirati te po njemu izraditi repliku, još uvijek se čeka stručni projekt izvlačenja, jer radi se o brodu drvene građe koji bi se mogao u potpunosti raspasti.

- Vjerujemo da bi 1. srpnja trebalo započeti izvlačenje antičkog broda iz nezavršenog dijela Flaciusove ulice. Može se pretpostavljati da će to trajati 15-ak dana, nakon čega bi se radovi normalno nastavili. U međuvremenu mi obavljamo građevinske radove na preostalom neizgrađenom dijelu i kada se brod izvadi, projekt će se normalno nastaviti i biti brzo finaliziran, zaključio je voditelj gradilišta.

I dok se riva i dio Flaciusove asfaltiraju, nogostup duž rive, od križanja sa Svetim Ivanom do brodogradilišta još uvijek je posut šljunkom, iako je novi energetski kanal sa svim komunalnim instalacijama postavljen. Razlog je što Grad namjerava nogostup na rivi popločati kamenim pločama, za što je potrebno osigurati novac i provesti natječaj. Iz gradske uprave govore nam da su još uvijek u pregovorima oko nabavljanja kamenih ploča.

No, završetak asfaltiranja rive, bez obzira na još uvijek neuređeni nogostup, označit će početak prometovanja rivom, što su mnogi u proteklih nešto više od godinu dana željno iščekivali.

- Naš cilj je otvoriti rivu do kraja ovog tjedna i pustiti je u promet. Proteklog vikenda intenzivno su se odrađivali radovi i postavljen je kompletan asfaltni sloj, a sav završni asfalt bit će postavljen do srijede, kada se očekuju nove oborine. Uslijedit će tek postavljanje prometnih znakova i iscrtavanje horizontalne signalizacije i vjerujemo da ćemo do kraja tjedna uspjeti otvoriti rivu za vozila, sve se poduzima da se taj cilj ostvari, kaže nam Damir Prhat, pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav i imovinu. (G. ROJNIĆ, snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter