Završnica Ironmana u pulskoj Areni


Nakon prošlogodišnjih najava, ovih je dana i službeno potvrđeno da će se upravo u Puli, prvi put u Hrvatskoj, 20. rujna održati Međunarodna triatlon utrka izdržljivosti, poznati IRONMAN 70.3. Radi se o jednoj od najzahtjevnijih triatlon utrka koja sadrži plivanje, trčanje i bicikliranje, a tijekom koje sudionici u jednoj trci pređu više od 114 kilometara. Preračunato, to bi iznosilo 70.3 milja stoga i naziv utrke nosi tu oznaku.

Ekskluzivni vlasnik licence IRONMAN za Hrvatsku Igor Ribarić potvrdio nam je da će se Pula naći na karti europskih destinacija u kojima će se održati ova popularna sportska manifestacija, rekavši da se u Puli očekuje više od tri tisuće sudionika.

Već su otkriveni i prvi detalji utrke, pa je zasad poznato da bi trka trebala startati u uvali Ambrela gdje će natjecatelji odraditi tri kruga plivanja u ukupnoj dužini od 1,9 kilometara. Potom će uzeti bicikle s kojima će nastaviti utrku od 90 kilometara, a nakon toga, biciklima stižu do rive. Cilj utrke biti će u pulskoj Areni.

- Pula je jedinstvena na mnogo načina, ali završna Ironman utrka u amfiteatru je nešto što atletičari sigurno nikada neće zaboraviti. Cijela povijesna pozadina savršen je ambijent za posljednju utrku Europskog prvenstva Ironman TriCluba i izuzetno smo zadovoljni što dolaze najbolje skupine sportaša, kazao je Ribarić.

Generalni direktor IRONMAN Europe Thomas Dieckhoff dodao je kako je "Pula odličan izbor za završnu utrku". Međunarodna triatlon utrka IRONMAN najmasovnija je svjetska utrka takvog tipa natjecanja koja okuplja 180 tisuća sportaša iz 1.300 klubova, a održava se u 58 zemalja svijeta.

Kako se utrka održava u posezoni, ovo će biti i dodatna prilika za promociju Pule, ali i Istre kao turističke destinacije. Očekuje se da će tijekom ove atraktivne manifestacije biti angažirano oko 700 volontera, a u planu je i organizacija Ironman dječje utrke. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)
 


Podijeli: Facebook Twiter