Završnica WinDaysa: Kako postati High Tech društvo

S okruglog stola: Mirando Mrsić, Ivan Vidaković, Tome Antičić i Siemon Smid
S okruglog stola: Mirando Mrsić, Ivan Vidaković, Tome Antičić i Siemon Smid

Poslovno-tehnološka konferencija WinDays14 zaključena je okruglim stolom na temu "Kako postati High Tech društvo" na kojemu su sudjelovali ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić, direktor Microsofta Hrvatska Ivan Vidaković, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković Tome Antičić i jedan od vodećih stručnjaka za transfer tehnologije - Siemon Smid s tehnološkog sveučilišta u Tallinu, uz moderiranje Aleksandra Stankovića. Zaključak je kako se moramo aktivirati, bilo u potrazi za poslom ili u nadogradnji obrazovanja, kako bismo postali visokotehnološko društvo te ostvarili konkurentnost kojoj težimo.

- Moramo se mijenjati, to je svima jasno. Određene reforme su već pokrenute, ali je potrebno promijeniti i način razmišljanja. Ja sam nepopravljiv optimist. Imamo potencijala, želje i mogućnosti, ali imamo problem ostvariti uspjeh. Za taj nam je skok potreban nacionalni konsenzus o tome u kojem pravcu želimo ići i koje tehnologije želimo razvijati. Sasvim sigurno je naša budućnost u razvijanju IT tehnologije, turizma i uslužnih djelatnosti te poljoprivrede, istaknuo je ministar Mrsić. Napomenuo je i da je potrebno promijeniti sustav obrazovanja i školovati kadrove koji će uspješno naći mjesto na tržištu rada te povećati broj upisnih mjesta na fakultetima prirodnih i tehničkih znanosti.

Vidaković je kazao da Microsoft nastoji inicirati nove trendove, te da je njihova tvrtka u svijetu pokrenula stotinjak inovacijskih centara, takozvanih MIC-eva, od kojih tri u Hrvatskoj - u Varaždinu, Splitu i Osijeku. Ukazao je na potencijale softverske ekonomije, premalen broj programera i drugih stručno osposobljenih osoba te na neophodnu reorganizacija obrazovanja, već od prvog razreda osnovne škole, u koji treba uvesti zanimljivu i poticajnu matematiku i IT tehnologiju "Bez toga Hrvatska sigurno neće dobro izgledati u budućnosti", poručio je.

Tome Antičić je rekao da je u Hrvatskoj potrebno promijeniti mentalitet, jer kad bi on bio progresivan uvijek bi bila dostupna sredstva za obrazovanje, posebno u ekonomski kriznim vremenima. "Gledanje prema vani" i preuzimanje uspješnih rješenja iznio je kao pravo rješenje Siemon Smid, ali i direktnu suradnju između univerziteta, instituta i cijele akademske zajednice s javnim i privatnim poduzećima, kao i otvaranje iz uskih nacionalnih okvira i komunikaciju na svima razumljivom engleskom jeziku. (Kristina FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter