Završni koncert pazinske glazbene škole

Harmonikaški orkestar Osnovne glazbene škole Pazin pod vodstvom Irene Rak (M. RIMANIĆ)
Harmonikaški orkestar Osnovne glazbene škole Pazin pod vodstvom Irene Rak (M. RIMANIĆ)

Završnim koncertom učenika Osnovna glazbena škola u Pazinu okončala je još jednu uspješnu školsku godinu. K tomu bio je ovo i posljednji koncert škole koja je djelovala u sklopu Pučkog otvornog učilišta, a od jeseni, silom zakona, nastavlja kao samostalna obrazovna institucija.

Pazinska glazbena škola 44 godine djelovala je u sklopu Učilišta, podsjetila je ovom prigodom njena voditeljica Ester Čekada.

- Radili smo zajedno i surađivali, što ne znači da se naša suradnja neće nastaviti. Naprotiv, smatram da ove dvije ustanove moraju još više i bolje zajednički podizati i promicati kulturu Pazina, kazala je Čekada.

Počeci suradnje učilišta i glazbene škole, zapravo Limene glazbe sežu u 1960. kada je Limena glazba uključena u sastav tadašnjeg Narodnog sveučilišta koje je u to vrijeme počelo organizirati glazbene tečajeve, a njihovi polaznici dobivali su osnovna, praktična znanja iz pojedinih instrumenata. Povećanim zanimanjem Pazinaca za glazbene tečajeve rodila se zamisao za osnivanje glazbene škole. Tu je obavezu preuzelo Narodno sveučilište koje je za te potrebe nabavilo namještaj za dvije učionice, glasovir za izvođenje praktične nastave i osiguralo stručno osoblje, pa je tako 1970. osnovana Osnovna glazbena škola Pazin.

Objedinjavanjem Narodnog sveučilišta, Etnografskog muzeja Istre i Spomen doma sjedinjenja i slobode 1980. osnovan je Centar za kulturu i obrazovanje u kojem se našla i glazbena škola. Kasnijim preustrojem škola se, kao podružnica, našla u Pučkom otvornom učilištu, a od sljedeće jesni, zapravo iduće školske godine, djelovat će kao samostalna obrazovna ustanova.

Čekada je istaknula da je kroz cijelo to razdoblje škola napredovala, a mnogi su njeni učenici postizali zapažene rezultate na raznim glazbenim natjecanjima. Na kraju je zahvalila Učilištu na dugogodišnjoj suradnji, naglasivši da Osnovna glazbena škola ovaj koncert posvećuje Učilištu i svim njegovim djelatnicima koji su dio svog radnog vijeka utkali u rad glazbene škole.

Na završnom koncertu sve je odisalo emocijama, a za mnoge dobre vibracije koje su strujale između izvođača i publike zaslužni su ponajprije učitelji Irena Rak, Karim Brković, Dario Buducin, Tea Mužić, Vladan Josimović, Sabrina Stemberga Vidak, Fabrizio Maschino i Neven Tenčić. Oni su uvježbali mlade pijaniste, violiniste, harmonikaše, gitariste i klarinetiste raznih uzrasta koji su pokazali da se u pazinskoj Osnovnoj glazbenoj školi doista dobro radi.

U programu su sudjelovali: Anastazija Širol, Nataša Labaš, Eufemija Kršanović, Martin Tomišić, Franceska Milohanić, Filip Oplanić, Vedran Dušić, Ema Zović, Deni Erik, Antonela Prodan, Ana Tomišić, Erik Ivić, Eta Koraca, Paola Milotić, Teddy Poldrugovac, Veronika Lanča, Željka Nefat, Monika Hekić, Karla Spahić i Ines Perčić. Nastupio je i pjevački zbor pod dirigentskom palicom učitelja Karima Brkovića i harmonikaški orkestar kojim je dirigirala Irena Rak. Za kraj su zbor, harmonikaški orkestar i solisti pod Brkovićevim vodstvom izveli škotsku narodnu pjesmu simboličkog naziva "Pjesma rastanka", ali kako je uvodno rekla Čekada, ovaj rastanak je administrativan i zato na neki način simboličan, jer Osnovana glazbena škola Pazin i dalje će surađivati u programima Pučkog otvorenog učilišta u Pazinu. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter