Završni koncert Arene International


U pulskoj katedrali pred iznimno brojnom publikom održan je u srijedu navečer završni koncert ovogodišnjeg izdanja radionica Arena International, čiji je moto glasio "Istra u srcu... jučer i danas".

Predstavili su se orkestar i zbor Arene International, a budući da se uvelike već godinama pričalo o nedostatku jednog pulskog orkestra, prošlogodišnjim pokretanjem orkestra Arene International, napravljena je velika stvar. Naime, iako je orkestar međunarodni, i premda se članovi ne mogu često sastati da bi vježbali zajedno, riječ je o značajnom koraku u glazbenom životu Pule.

Orkestar djeluje pod dirigentskom palicom Giorgia Tirindellija, a čine ga prve violine (Lucia Lyon, Marta Stocco, Stefano Morasso, Anna Scolaro, Nataša Goranović i Milan Grbić), druge violine (Lorenzo Spolaor, Rachele Spiga, Laura Vedovato, Sara Capitanio, Josef Schraml i Fernanda Orlović), te treće violine (Margherita Baggio, Francesca Bagliolid, Letizia Cazzaro, Rebecca Pan, Luca Micheletto, Federica Biasini, Jakopo Carlon. Od violončelista su tu: Dubravka Jančić, Fabio Jurić, Karlo Filipan i Veronica Volpato, zatim kontrabasist Sandro Peročević te flautisti Samanta Stell, Annamaria Brhanić i Chiara Jurić, svirači roga Denis i Diego Goldin, trubač Roberto Bernaca, klarinetisti Branko Škara i Tadej Kenig, svirač tube Robert Sagmeister, timpanist Vedran Vojnić i Nina Ranković, udaraljke.

Zborom ravna Orietta Šverko, a treba napomenuti da je tek nedavno oformljen, prije samoga počeka rada glazbenih radionica, a u svojim redovima ima sopranistice, altove, tenore, baritone i basove. Na koncertu se predstavila i Camerata Polensis, a riječ je o već uhodanom komornom sastavu u čijim redovima nastupaju flautistica Anamaria Brhanić, klarinetist Branko Škara, svirač roga Denis Goldin, bas-klarinet Giulia Fonzari i pijanistica Tatiana Šverko.? Vrlo su kvalitetni bili i nastupi trija sopran, flauta, glasovir u sastavu Maria Grazia Biancolin, Samanta Stell i Irena Ristović, pijanističkog trija Delio Malpera, Dubravka Jančić i Mauro Zulian, ili pak dua sopran i klavir (Eleonora Matijašić-Tatiana Šverko). Iako je nezahvalno nekoga izdvojiti, spomenimo Paolu Giorgi koja se predstavila za orguljama, i to vrlo sigurno i nadahnuto, a zatim i u klavirskom duu s Monicom Popović. Vrlo je dobar bio i gitaristički kvintet u sastavu Katja Klinc, Tara Pajestka, Iva Cerkvenik, Patricija Turnšek i Katarina Filipan.

Nastupili su i Cosmas Fruth (orgulje), sopranistice Renate Sagmeister, Nika Kožar i Natalija Volmajer, flautistice Valentina Nanut i Antonija Pavičić, bas Janez Kunaver i bariton Cristian Stefanutti te Dominik Jurca. Svakako treba spomenuti i korepetitore Irenu Ristović, Roberta Batelića i Maura Zulianija. Polaznike radionica pripremili su profesori Maria Grazia Biancolin i Alessandro Svab (solo pjevanje), Žarko Ignjatović (gitara), Cvetko Kobal (flauta), Tatiana Šverko (klavir) i orgulje Eugen Sagmeister. (V. BEGIĆ, snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter