Završni ispit prve generacije slastičara u Diopteru

Polaznici s profesorom Perićem
Polaznici s profesorom Perićem

Prava generacija polaznika, njih sedam, koji su se u pulskom Otvorenom učilištu Diopter školovali za slastičara/ku te završili svoje prekvalifikacije danas su imali završi ispit. Budući da dolazi vrijeme darivanja, odlučili su svoj završni praktični rad iz slastičarstva obraniti na poseban način - izradom slastica u Domu za djecu Pula na Verudi, da bi slastice odmah po pečenju poklonili djeci koja u tamo žive.

Kako doznajemo od Ive Pernić, voditeljice obrazovanja ove ustanove, radi se o dugotrajno nezaposlenim osobama kojima je prekvalifikaciju platio Zavod za zapošljavanje, i to za zanimanje slastičar/slastičarka koje je, kako navodi, vrlo traženo te im pruža mogućnost zapošljavanja, ali i samozapošljavanja.

- Budući da je završni zadatak bio izraditi po jednu slasticu, dogovorili smo se s ravnateljicom Doma Davorkom Belošević da slastice izradimo u njihovoj kuhinji te ih odmah darujemo djeci Doma, rekla nam je Pernić.

Kako veli Maja Milevoj, ravnateljica Dioptera, ustanove za obrazovanje i osposobljavanje odraslih, učilište uskoro kreće s novim programima za ugostiteljstvo, čija su zanimanja vrlo tražena, poput pekara, kuhara i konobara, a upisi u novu grupu slastičara upravo su i tijeku te novi tečaj započinje krajem siječnja. Uskoro, veli, kreću i s jedinstvenim programom u Hrvatskoj - zanimanjem proizvođač rakije i drugih aromatiziranih pića.

S polaznicima, koji su u domskoj kuhinji užurbano miješali, mutili, pekli, unatoč tremi i užurbanosti, uspjeli smo porazgovarati - dok su se tijesta i kreme hladili.

Kako nam je rekla Vesna Krajnović, već devet godina radi slastice bez mlijeka, jaja i koštuničastog voća, odnosno svega onoga što spada u alergene.

Njezina kolegica Aleksandra Ninić Andrić veli da je bila godinu dana na Zavodu kada joj je savjetnica preporučila prekvalifikaciju, i to iz elektrotehničarke u slastičarku.

S princezama kao završnim radom briljirala je i Jasna Ujičić. Ispričala nam je da je željela naučiti kako izrađivati kolače jer joj to baš nije išlo, no nakon instrukcija profesora Roberta Perića toliko je zavoljela slastičarstvo da se misli u budućnosti time i baviti. (B. PETROVIĆ, snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter