Završni dan Monte Librića

Talijanski književnik Alfredo Stoppa s Reom Korani (M. ANGELINI)
Talijanski književnik Alfredo Stoppa s Reom Korani (M. ANGELINI)

Raznih se tema dotakao talijanski književnik Alfredo Stoppa tijekom posljednjeg dana Monte Librića u pulskome Circolu. Ovaj je knjižar, nakladnik, urednik i pisac govorio djeci riječke Talijanske osnovne škole Gelsi i polaznicima Područne talijanske škole Šišan o svojim djelima te kako ona nastaju.

- Dvadeset i pet godina sam imao knjižaru, pa sam se 16 godina bavio izdavaštvom, a posljednjih osam do devet godina pišem, i to uvijek za djecu jer su odrasli dosadni. Moja djeca su moje knjige - do sada imam ukupno 33 djece-knjige i 44 nećaka-knjiga koje sam uredio, preveo ili na bilo koji drugi način sudjelovao u njihovom nastajanju, rekao je Stoppa. Rekao je i da su djeca najiskrenija te da uživa u njihovim velikim i malim biserima.

U znaku rovinjskoga dijalekta bilo je jutro na Sceni Naranča, gdje je Cristina Golojka djecu iz IV. b razreda OŠ Veruda s učiteljicom Melitom Filipić na kreativan način podučavala osnovama ovoga dijalekta.

Na Libriću su ovih dana sudjelovale i dvije glazbenice, Anđa Marić i Antonija Šola, koje su razgovorom s Mladenom Kušecom pokazale da je čitanje "cool".

Eksperimentalnu predstavu u formi kazališta sjena "Šegrt Hlapić iz drugog kuta" pred brojnom su publikom u četvrtak navečer izvele djelatnice Gradske knjižnice Pazin i prijatelji, odnosno: Magdalena Anđelini, Aleks Grubiša, Marta Jedrejčić, Marina Marušić, Paula Jurman i Iva Ciceran.

Zanimljive su bile i edukativne radionice za odgajatelje, posebice Figo stvara, a i svakodnevna druženja s Bakom Librić te razne kreativne radionice i libraonice. (V. BEGIĆ; snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter