Završne riječi optužbe na suđenju Draženu Slavici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Suđenje Draženu Slavici, bivšem šibensko-kninskom vatrogasnom zapovjedniku optuženom za pogibiju 12 vatrogasaca u kornatskoj tragediji, danas je iznošenjem završnih riječi državnog odvjetnika Zvonka Ivića na zadarskom županijskom sudu ušlo u završnu fazu.

- Dražen Slavica odlučivao je o svemu i izdao je zapovijed za desantiranje na Kornat. Pripreme za odlazak odvijale su se pod njegovim izričitim zapovjedništvom, a on je odlučivao o tome tko će onamo otići, rekao je Ivić. Kako je istaknuo, Slavica je poslao malodobne Marka Stančića i Karla Ševerdiju, a znao je da su maloljetni. Poslao je i ročnika Josipa Lučića i sve ostale gasitelje, a znao je da nitko od pripadnika DVD-a nije prošao obuku za desantiranje, kazao je Ivić te dodao da je znao je da nisu bili odjeveni u propisnu odjeću te da je unatoč tome naredio desant i odlazak na Kornat.

Rekao je da je vatrogasce podcjenjivao, nazivao ih "Mitrovića blagom", odnosno stadom ovaca, te da se tako ponašao i toga dana.

- Njegov odnos prema njima oslikava njegovo ponašanje cijeli taj dan i cijela ta tragedija je posljedica njegovog odnosa prema vatrogascima, optužio je Ivić. Tužitelj je nastavio da su dojave s Kornata bile sve alarmantnije te da ih je optuženi ignorirao i podcjenjivao.

Tome je dodao iskaz pilota kanadera koji je izjavio da je na Kornatu katastrofa i da su potrebne dodatne snage.

- Optuženik na tu dojavu ne šalje dodatne snage, već izdaje zapovijed da se s Kornata povuče i ovaj kanader, rekao je Ivić. Slavica ništa ozbiljnije nije shvatio niti poziv Mirka Juričeva Mikulina, koji je gotovo plačući tražio pomoć jer mu je sin Ante rekao da se nalaze u vatrenom okruženju, kazao je Ivić.

Slavica je na to odgovorio: "I što sad, ako se oni ne znaju snaći, kako ću ih ja izvući!?", istaknuo je Ivić i dodao da Slavica nije obavijestio nadležni Centar 112 iako je to bio obvezan učiniti, a da je u istrazi rekao da to nije smatrao alarmantnim.

- Da bi ironija bila veća, nakon što je vatra prešla preko vatrogasaca, samo nekoliko stotina metara dalje prolazila su dva policijska broda, no on nije izvijestio ni policiju, a da jest, bili bi tamo samo za nekoliko minuta, veli Ivić. Pomorska policija za nesreću je doznala tek oko 19 sati.

Iznošenje završne riječi šibenski državni odvjetnik Ivić nastavit će i sutra.

Nakon gotovo tri godine sudskog procesa, u 60 održanih rasprava ispitano je 165 svjedoka i vještaka, suđenje se bliži kraju. Izricanje prvostupanjske presude očekuje se potkraj ovog tjedna, a kako se očekuju završne riječi zastupnika oštećenih obitelji Mare Mihočevića i Ivanke Bosotina te Slavičinog branitelja Čede Prodanovića, najvjerojatnije će to biti u petak.

Državno odvjetništvo Slavicu tereti za kazneno djelo protiv opće sigurnosti, jer je na otok Kornat poslao dvojicu maloljetnika, civilnoga ročnika te vatrogasce koji nisu završili obuku helikopterskoga desantiranja. Osim toga, na teret mu se stavlja i kašnjenje s akcijom spašavanja unesrećenih. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter