Završne pusne svečanosti na Pazinštini

S prošlogodišnjih maškara na Pazinštini (A. DAGOSTIN)
S prošlogodišnjih maškara na Pazinštini (A. DAGOSTIN)

Pusna nedjelja, 2. ožujka, i pusni utorak, 4. ožujka, završni su dani ove godine nešto ranije započetih pusnih svečanosti u središnjoj Istri. U nedjelju će u mnogim mjestima po staroj tradiciji maskirane povorke krenuti u obilazak okolnih mjesta i pohod okruniti večernjom feštom u svome mjestu, a sličan će se scenarij ponoviti i u utorak, s dodatkom spaljivanja pusta uz čitanje prigodnih optužnica.

Pusno je doba ove blage zime bilo najživahnije na Cerovljanštini, gdje slijedi i najspektakularnija završnica ovogodišnjih maškara. Uvod će se dogoditi već u subotu velikim dječjim karnevalom u kome će prodefilirati petstotinjak djece u 16 maškaranih skupina. Subotnji defile dječjih maškara počinje u 13 sati, a najavljen je dolazak grupa iz Siska, Petrinje, Poreča, Motovuna, Žminja, Karojbe, Tinjana, Lupoglava, Gračišća, Pazina, Gologorice i Pazinskih Novaki. U nedjelju će također od 13 sati Cerovlje biti domaćin osmog po redu defilea velikih maškara, a sudjelovanje su najavile skupine iz Lupoglava, Pagubica, Gradinja i Paza, Pazinskih Novaki, Gologorice, Cerovlja, Boruta, Gologoričkog Dola i Dragućske vale, a navečer u 20 sati slijedi veliki maskenbal. Još jedan maskenbal slijedi na Pusni utorak u 20 sati, a "Združene cerovljanske maškare" pusta će spaliti tamo gdje su ovogodišnje maškare i počele - u Pazu u srijedu, 5. ožujka u 18 sati.

Najveća ikad viđena obitelj Kremenko, što je ovogodišnja kolektivna maska velikih maškara iz sela Ruhci na Pazinštini, u pohod po selima Pazinštine i Tinjanštine kreće u nedjelju u 10 sati, dok će bližu okolicu pohoditi u utorak od 15 sati nadalje, da bi se navečer opet okupili u Ruhcima i u 22 sata zajedno spalili zacijelo najvećeg ovogodišnjeg pusta u cijeloj Istri, šest metara visokog Kremenka.

Jedna od većih maškaranih skupina na Pazinštini je i ona iz sela Fakini i Jureši, koja na svoj pohod Pazinštinom kreće u subotu u 13 sati. (D. Š.)


Podijeli: Facebook Twiter