Završna prezentacija uspješne radionice SoundPaintinga

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

Sadržajno i jednostavno objašnjenje voditelja radionice Nevena Radakovića bilo je u koncertnoj dvorani "Rondo" u Rojcu uvod u iznimnu zanimljivu, razigranu, kreativnu i duhovitu prezentaciju sedmodnevne radionice soundpaintinga, univerzalnog multidisciplinarnog znakovnog jezika za live kompoziciju.

Uz akademskog dirigenta, glazbenog teoretičara, pedagoga i skladatelja Nevena Radakovića, 12 polaznika, pretežito pulskih obrazovanih glazbenika raznih provenijencija Žarko Ilić (bubanj), Petar Bazdanović (kontrabas), Nenad Sinkauz (gitara); Vinka Burić (klavir), Henry Marić (bas klarinet), Luka Vrbanec (saksofon), Hrvoje Štimac (harmonika), Vedran Mijić (sintisajzer), Fabio Jurić (čelo), Milan Grbić (violina), Carlos Fagin (klavir) i Ivan Bilić (gitara) postupno je ispred publike preuzimalo ulogu soundpaintera- skladatelja.

Znakovi se iskazuju različitim pokretima ruku i tijela. Postoji tako znak za dugi zvuk, kratki zvuk, aritmično kretanje, za minimalizam i repetitivni obrazac, za glasnoću, postupno stišavanje, ali žanrovski znakovi za klasiku, rock, funk i swing (u Puli su dodali punk-ska stil. Postoje znakovi i za pojedinačne note, za skale, za moduse i harmonije i tonalitete, kao znakovi i za improvizirano performativno govorenje izvođača, fućkanje, smijeh, pjevanje. Bitni su improvizacija i proces stvaranja. Bitna je komunikacija i - kreacija. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter