Završje sutra slavi istarsku tradicijsku glazbu

Walter Macovaz i Claudio Stocovaz s fotografijom Ottavia Štokovca Rapatočkog
Walter Macovaz i Claudio Stocovaz s fotografijom Ottavia Štokovca Rapatočkog

Sutra se u Završju otvara Muzej narodnih glazbala, zapravo muzej posvećen Ottaviju Štokovcu Rapatočkom, poznatom graditelju instrumenata preminulom 2006. godine. Štokovac je središnja figura programa koji su organizatori, Općina i Turistička zajednica Grožnjana, Comunita' di Piemonte d'Istria i Circolo di Cultura Istroveneta "Istria" iz Trsta, prozvali "Glazba narodima".

- U gradiću čarobne tišine svatko će slobodno moći svirati, plesati i pjevati po ulicama i trgovima i u Muzeju narodnih glazbala od jutra do duboko u noć, najavili su Claudio Stocovaz, načelnik općine Grožnjan, i Walter Macovaz, voditelj Muzeja narodnih glazbala.

Osebujni Rapatočki

Cjelodnevno događanje koncentrirano je oko djela Ottavia Štokovca rođenog 1921. u Kolarima nadaleko Završja. U poznim godinama izradio je dvije serije bajseva, 12 glazbala u prvoj i 10 u drugoj seriji. Općina Grožnjan s velikim je zanimanjem pratila njegov rad s namjerom da se ti bajsovi izlože u Grožnjanu. Međutim, Štokovac, osebujan kakav je bio, na to nikako nije htio pristati. "Moji bajsovi nisu napravljeni na budu izloženi, već da sviraju", govorio je graditelj, podsjetio je Stocovaz. Kasnije je nekoliko tih bajsova prodao, nekoliko darovao, tako da će se, barem kako je najavljeno, sutra u Završju moći čuti samo jedan Štokovčev bajs i to onaj u vlasništvu njegova nećaka Graziana.

U Grožnjanu se namjeravao urediti multimedijski muzej posvećen životu i djelu Ottavia Štokovca, o kojem postoji opsežna dokumentacija, a snimljeno je i nekoliko filmova. Nažalost, Općina za to nije još smogla sredstva, rekao je Stocovaz i nastavio: "Sa slično idejom pojavio se Walter Macovaz, koji je u prostoru nekadašnjeg dućana u Završju, nedaleko crkve sv. Roka uredio Muzej narodnih glazbala, posvećen upravo Ottaviu Štokovcu Rapatočkom". Macovaz, i sam graditelj žičanih instrumenata, u Završju je postavio izložbu pučkih glazbala sjeverozapadne Istre, alat i opremu za gradnju glazbala, ali i note skladbi koje su se na njima izvodile.

Načelnik Stocovaz smatra da je ovim projektom Štokovac dobio zasluženo mjesto u Završju, u župi u kojoj je rođen, u kojoj je kršten i u kojoj je proveo najveći dio svog života. Osim što je bio poznat graditelj instrumenata, Rapatočki je bio i vrstan glazbenik - svirao je bajs, violinu i usnu harmoniku. "Raduje me što je Ottavio Štokovac u Završju dobio svoj stalni kutak, gdje će svatko moći čuti njegovu glazbu i prisjetiti se jedinstvenog glazbenika i graditelja instrumenata", rekao je Stocovaz.

Macovaz kaže da je motiv za uređenje muzeja dobio još za davnih razgovora sa Štokovcem. "Ottavio je pripadao ovom ambijentu i zaslužuje trajan spomen upravo u ovom prostoru", poručuje Macovaz, čija je suradnja s Općinom Grožnjan počela kad je darovao klavir koji se nalazi u zgadi škole koju je prije 80 godina polazila njegova majka. Multimedijski Muzej narodnih glazbala smjestio je u nekadašnjoj gostionici Antonia Flega u kojoj je davno i sam slušao zvuke bajsa.

Multimedijalni muzej

- Nije to muzej da se vidi i ode, već muzej kao središte tradicijske kulture, posebno tradicijske glazbe, narodne i svake druge, koja se, doduše, više ne svira, ali joj ovaj muzej pomaže da se vrati u ove prostore. Uz to, u muzeju će se predstaviti i novija narodna glazba s ovih prostora. Sve što se zbivalo a čega više nema, zahvaljujući modernim tehnologijama koje muzej dopušta, može se obnoviti i sačuvati. Zahvaljujući novim tehnologijama muzej će se moći razgledati i kada njegova vrata budu zatvorena. Posjetitelji će na monitoru, smještenom na prozoru, usmjeravati kamere koje će ih voditi po muzeju, pojasnio je Macovaz.

Cjelodnevni glazbeni program

Sutra, u povodu otvaranja Muzeja narodnih glazbala "Ottavio Štokovac Rapatočki", 50-ak glazbenika iz talijanskog, slovenskog i hrvatskog kulturnog kruga u Istri svirat će i pjevati po ulicama Završja. Program "Glazba narodima" započet će već u 10 sati pred crkvom sv. Roka, a od 11 sati je projekcija dokumentarnog filma "Ottavio Štokovac Rapatočki".

Od podneva do 17.15 sati, kada je zakazano svečano otvaranje Muzeja, po čitavom mjestu svirat će razni izvođači tradicijske glazbe, a u programu otvorenja nastupaju Anita & Dante, Vruja i Zingelci. Kasnije tijekom večeri uz klavirsku pratnju Erice Valli nastupit će bariton Cristian Stefanutti, a Carlo Moser svirat će Mozarta na harmonici. "Nakon 20 sati, glazba do zore po vlastitoj volji", najavljuje Macovaz. (Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter